Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας για τη Μέριμνα του Π.Κ από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Σίτιση φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης για το 2012-2013
Ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η μέχρι τώρα δραματική μείωση των δικαιούχων δωρεάν σίτισης των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, λόγω των περικοπών της κυβέρνησης και του «κουρέματος» των αποθεματικών των ταμείων των πανεπιστημίων. Το Ίδρυμα, μέσω διεθνών διαγωνισμών (μετά από έγκριση του Υπουργού Παιδείας), έχει συνάψει συμβάσεις ήδη από τα προηγούμενα έτη για σίτιση περίπου του 24% των εγγεγραμμένων φοιτητών. Όμως, η απαγόρευση εκταμίευσης των υπολοίπων χρήσης οικονομικού έτους 2011 σε συνάρτηση με την προϊούσα μείωση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας της δωρεάν σίτισης των φοιτητών σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οδήγησε και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ένα έλλειμμα της τάξεως των 700.000€. Η εξέλιξη αυτή καθιστά αδύνατη πλέον την εξασφάλιση της δωρεάν σίτισης των 3.500 οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων φοιτητών σύμφωνα με τις τριετείς συμβάσεις που έχει συνάψει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ήδη από το 2010 και 2011. Με βάση τις φετινές διαθέσιμες πιστώσεις του υπουργείου για σίτιση των φοιτητών και χωρίς την δυνατότητα χρήσης των υπολοίπων χρήσης οικονομικού έτους 2011, το ποσό μόλις επαρκεί για σίτιση φοιτητών σε ποσοστό 8% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να φροντίσει για τη σίτιση παρά μόνο 1050 περίπου φοιτητών από τους 3.500 που σιτίζονταν πέρυσι στις σχολές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Η δυνατότητά του δηλαδή περιορίζεται στο 1/3 των αναγκών βάσει των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, αν και αυξάνονται οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Ειδικότερα, για το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει εγκριθεί το ποσόν 1.400.000€ για το οικονομικό έτος 2012, ενώ οι υποχρεώσεις του που προκύπτουν βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει ώστε να σιτίζεται ο ίδιος με πέρυσι αριθμός φοιτητών είναι 2.100.000€.
Είναι φανερό ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις του και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την κοινωνική παροχή σίτισης στους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους φοιτητές του αν δεν εγκριθεί, είτε η αύξηση της επιχορήγησης για την κάλυψη δαπανών σίτισης του τρέχοντος έτους, είτε η έγκριση της δυνατότητας χρήσης των ταμειακών υπολοίπων προηγουμένων ετών που διέθετε το Πανεπιστήμιο για την σίτιση, αίροντας την απαγόρευση χρήσης τους που έχει τεθεί με την υπ. αριθ. 2/98007/0020/29-12-11 εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Επειδή η συντελούμενη δραματική μείωση των δικαιούχων για σίτιση φοιτητών για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά – εκτός από κοινωνικά άδικη σε περίοδο κρίσης – θα πλήξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως περιφερειακό Πανεπιστήμιο, κάνοντας την φοίτηση σε αυτό οικονομικά απαγορευτική.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να εγκρίνει πρόσθετη επιχορήγηση για την σίτιση, έτσι ώστε να μην διακοπεί η παροχή σίτισης στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος;
2. Προτίθεται να εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης των ταμειακών υπολοίπων προηγούμενων οικονομικών ετών που διέθετε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την σίτιση;

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ξανθός Ανδρέας (Ρεθύμνου)
Γιώργος Σταθάκης (Χανίων)
Μαρία Διακάκη (Ηρακλείου)
Μιχάλης Κριτσωτάκης (Ηρακλείου)
Κώστας Δερμιτζάκης (Λασηθίου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s