Πλαίσιο Αριστερής Ενότητας στη Συνέλευση της 25ης Φλεβάρη 2009

Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση :

Η παράνομη αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.Ο νέος υπουργος Α.Σπηλιωτόπουλος αν και διατείνει ότι θα κάνει διάλογο από μηδενική βάση με τους εκπαιδευτικούς φορεις,εντουτοις δεν αμφισβητεί ούτε μία από τις αντιδραστικές πρακτικές των προκατόχων του(Γιαννάκου,Στυλιανίδης).

Η κυβέρνηση δείχνει πως δεν κατάλαβε τίποτα από το φοιτητικό κίνημα που έβαλε φρένο στην αναθεώρηση του άρθρου 16 άλλα και την εξέγερση του Δεκέμβρη και συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της απαξίωσης των πτυχίων μας, των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και του δημόσιου πανεπιστημίου εν γένει.

Οι εξαγγελίες του υπουργείου για τον διάλογο-φαρσοκωμωδία,στον οποιο συμμετεχει και το ΠΑΣΟΚ,σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση,αποτελούν εμπαιιγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς καμία αναφορά δεν γίνεται για αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος,πράγμα που αποτελεί βασικό πυλώνα για οποιαδήποτε αλλαγή στην Παιδεία.

Θεωρούμε άρρηκτη τη σχέση μεταξύ της βάσης του 10 και της αναγνώρισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς εκείνοι που αποτυγχάνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν τη βασική πελατεία των ΚΕΣ.Το αίτημα για κλείσιμο των ΚΕΣ και απορρόφηση των εκεί φοιτητών σε δημόσια ΑΕΙ,που μπαίνει από το σύνολο των εκπαιδευτικών οργανώσεων και την πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων παραμένει την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εργάζεται για να δώσει στους πτυχιούχους αυτών των…μπακάλικων,δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ!

Πλέον η απαξίωση, η υποχρηματοδότηση και το σχέδιο της διάλυσης του δημοσίου πανεπιστημίου είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα των πιστώσεων στο ΠΤΔΕ που επηρεάζει την πρόσληψη των καθηγητών βάσει του Π.Δ.407.

Πολύ απλά, το τμήμα κινδυνεύει με κλείσιμο καθώς δεν είναι δυνατόν να συμπληρωθούν οι θέσεις των καθηγητών κάτι που άπτεται άμεσα με τη λειτουργία του τμήματος. Πολύ κοντινό παράδειγμα είναι η αναστολή της λειτουργίας του ΠΤΔΕ πρίν ένα εξάμηνο για τον ίδιο λόγο ενώ παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι φοιτητές/τριες του τμήματος Παιδαγωγικού στη Θεσσαλονίκη.

Μπροστά στον ίδιο κίνδυνο βρίσκονται επίσης τα τμήματα του Οικονομικού και του Πολιτικού. Το αίτημα για για καθηγητές πλήρους και μόνιμης απασχόλησης με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα άλλα και για αύξηση των δαπανών για την παιδεία επανέρχεται.

Άλλη μια πτυχή του νόμου-πλαίσιο που αντιμετωπίσαμε είναι η περιβόητη λίστα συγγραμμάτων. Η επιλογή του βιβλίου δηλαδή για κάθε μάθημα η οποία σύμφωνα με το υπουργείο εξασφαλίζει δήθεν σφαιρικότητα γνώσεων και δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής στους φοιτητές. Είναι απορίας άξιο πως εξασφαλίζει σφαιρικότητα η επιλογή ενός και μόνο συγγράμματος, η επιλογή του οποίου γίνεται καθ’υπόδειξη του καθηγητή και που δεν εξασφαλίζει την εξεταστέα και τη διδακτέα ύλη. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως με τη εφαρμογή του μέτρου αυτού παραλάβαμε τα βιβλία λίγες μέρες πριν την εξεταστική,ενώ σε πολλά άλλα τμήματα στη χώρα η εξετάστική δεν ξεκινά λόγω…ανυπαρξίας διαθέσιμων συγγραμμάτων!

Άσυλο:

Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ σε μία συγκυρία όξυνσης της επίθεσης στη νεολαία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο επαναφέρουν το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου. Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τα γεγονότα του Δεκέμβρη και τις τρομοκρατικές-προβοκατόρικες ενέργειες το άσυλο τίθεται ξανά εν αμφιβόλω. Με τις πτυχές του νέου νόμου-πλαίσιο και τα πειθαρχικά συμβούλια στους Εσωτερικούς Κανονισμούς που στην ουσία καταστρατηγούν το πανεπιστημιακό άσυλο, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία συμπλέουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε την καταπάτηση του ασύλου στα Προπύλαια και στο Πολυτεχνείο με τις ατελείωτες ρίψεις χημικών καθώς και την εισήγηση του εισαγγελέα στην πρυτανεία του Ε.Μ.Π για άρση του ασύλου τις ημέρες του Δεκέμβρη. Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα είχε δώσει την απάντηση του πριν από 2,5 χρόνια, στους δρόμους και στα αμφιθέατρα, τότε που η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ήταν ξανά στην ίδια κατεύθυνση για το θέμα του ασύλου. Το ίδιο θα συμβεί αν χρειαστεί και σήμερα. Δε θα δεχτούμε καμία κατάργηση του ασύλου, ενός κεκτημένου που αποκτήθηκε και διατηρήθηκε με αγώνες. Ότι και αν κάνουν εμείς θα είμαστε απέναντι τους.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι αυτοί που σήμερα μιλούν για περιστολή του ασύλου,είναι οι ίδιοι οι οποίοι χάιδευαν τα αυτια των μπράβων της ΟΝΝΕΔ και των μελών της Χρυσής Αυγής,που έσπαγαν συνελεύσεις και ξυλοκοπούσαν «αντιφρονούντες».

Καταστατική ρύθμιση σύγκλισης Γενικής Συνέλευσης-

Εξέγερση του Δεκέμβρη:

Το χρονικό της εξέγερσης που εκτυλίχθηκε μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τη συσσωρευμένη αγανάκτηση και οργή ενός κόσμου που νιώθει την εντατικοποίηση της Παιδείας και την επισφάλεια στην εργασία στο πετσί του.Αυτός είναι ο κόσμος της Νεολαίας.

Μιας νεολάιας που εξεγέρθηκε,πάλεψε,οργάνωσε ένα αυθόρμητο κίνημα αλληλεγγύης και αντίστασης απέναντι στην ασφυκτική πολιτική της κυβέρνησης και τον αυταρχισμό της Αστυνομίας.Η εξεγερμένη Ελλάδα έγινε σύμβολο της Αντίστασης σε όλο τον κόσμο κάνοντας τους ηγέτες της ΕΕ να τρέμουν την πιθανή…εξαγωγή της εξέγερσης και στις χώρες τους.

Παρ’όλα αυτά,πέρα από το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που βρέθηκε στον πυρήνα της εξέγερσης και στήριξε τις κινητοποιήσεις,σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο βρέθηκε στον αντίποδα,μιλώντας για προβοκάτορες και κουκουλοφόρους αγνοώντας τα ποτάμια των μαθητών που συνέρρεαν σε όλη τη χώρα.

Στο Ρέθυμνο,

η σύμπραξη ΠΑΣΠ-ΔΑΠ-ΠΚΣ δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή ΓΣ,την οποία ζητάγαμε επανειλλημμένα από το ΔΣ της Φιλοσοφικής,για να συζητήσουμε τα γεγονότα του Δεκέμβρη όταν αυτά ήταν εν εξελίξει και όχι κατόπιν εορτής.

Η σύγκλιση άτυπης ΓΣ ήρθε ως απόρροια της αδιάλλακτης και απαράδεκτης στάσης κυρίως της ΠΑΣΠ η οποία συστηματικά αρνείται ακόμα και τη διεξαγωγή των τακτικών ΓΣ στα τμήματα.

Υπενθυμίζουμε πως τη νομιμοποίηση μιας ΓΣ ολων των σχολών την επιβάλλει ΜΟΝΟ η μαζική συμμετοχή των φοιτητών εφόσον δεν τίθεται θέμα ύπαρξης Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών (με ένα ΔΣ,μια καλπη,ένα και μόνο καταστατικό συλλόγου).

Σεβασμός στα καταστατικά και στα Διοικητικά Συμβούλια σημαίνει ΕΝΕΡΓΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ που παίρνουν ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ,υπερασπίζοντας τα φοιτητικά κεκτημένα.

Πως δικαιούται κάποιος να ομιλεί για καταστατική συνέπεια όταν ο ίδιος αγνοεί συστηματικά το καταστατικό που ορίζει τουλάχιστον 3 γενικες συνελεύσεις στα τμήματα?

Τον Μάη-Ιούνη του 2006,περίοδο που το φοιτητικό κίνημα συγκρουόταν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 και το νόμο πλαίσιο,η Δ3 γέμιζε συστηματικα με 800,900,1200 φοιτητές και φοιτήτριες που έπαιρναν αγωνιστικές αποφάσεις…Τότε γιατί κανείς δεν κατήγγειλε αυτές τις συνελεύσεις ως παράνόμες,εφόσον δεν τις κάλεσε κάποιο ΔΣ?

Μήπως το να καταγγελθεί μια διαδικασία τέτοιας μαζικοτητας είναι ολίγον τι ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ?

Τα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις,αλλα αδιαπραγμάτευτο θα μείνει το κεκτημένο των φοιτητών να γυρνούν την πλάτη στις παρατάξεις του δικομματισμού και άλλους καλοθελητές που θέλουν να καταστήσουν τους Φοιτητικούς Συλλόγους γραφειοκρατικούς και ακίνδυνους για την κυβέρνηση μηχανισμούς.

Παλεύουμε για:

Απόρριψη της συνολικής πολιτικής

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ευρωπαικής Ένωσης για την Παιδεία

 • Κλείσιμο εδώ και τώρα των ΚΕΣ-Καμία εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για την εξίσωση των πτυχίων μας με τα ψευτοκολλέγια.
 • Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16-Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους και όλες.
 • Καμία συμμετοχή στο στημένο διάλογο του Υπ.Ε.Π.Θ
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία αρχικά στο 5% του ΑΕΠ
 • Ενίσχυση των βιβλιοθηκών-Παροχή δωρεάν σημειώσεων από το φωτοτυπικό κέντρο
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Έρευνα στο 1,5-2% του ΑΕΠ-Έξω οι ιδιώτες από τα μεταπτυχιακά-ερευνητικά προγράμματα.
 • Καμία εφαρμογη του νόμου πλαίσιο της Γιαννάκου-Κατάργηση της λίστας συγγραμμάτων-Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών-Όχι στα ΙΔΒΕ και τον ΔΟΑΤΑΠ
 • Ενιαία Πτυχία χωρίς κατατμήσεις-διασπάσεις-Κατάργηση του ταξικού διαχωρισμού ΑΕΙ-ΤΕΙ
 • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν
 • Όχι στον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό-Καμία σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου ενάντια σε φοιτητές-καθηγητές
 • Κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση-Έξω η Ελλάδα από τον Κ.Ε.Χ.Α.Ε
 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο-Να σταματήσει η καταστολή του νεολαιίστικου κινήματος-Να διαλυθούν τα ΜΑΤ-Να αθωωθούν οι αδίκως συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη
 • Δουλεία με αξιοπρέπεια-Όχι στο 65ωρο-Θέσπιση 7ωρου,5ημερου,35ωρου
 • Κατάργηση της βάσης του 10
 • Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δίχως προπαρασκευαστικό έτος
 • Άμεση πρόσληψη καθηγητών μόνιμης και σταθερής απασχόλησης σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο

Προχωράμε σε:

 • Παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη Σύγκλητο για το θέμα των πιστώσεων στα τμήματα.
 • Κατάληψη του Δημαρχείου την Παρασκευή 27/2 σε ένδειξη αλληλεγγύης στην συνδικαλίστρια Κ.Κούνεβα
 • Γενικές Συνελεύσεις ανά τμήμα άμεσα στο επόμενο διάστημα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s