Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Σπουδαστικού Συλλόγου ΤΕΙ Ρεθύμνου

Λίγες ώρες μετά τη μαζική Πανελλαδική Πανεργατική απεργία όπου ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και διαδήλωσε απέναντι στα μνημόνια και στα επερχόμενα μέτρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα νέο κύμα δημοκρατικής εκτροπής, με την παρέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Από τις 11 Ιουνίου μέχρι και τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρά της αντιξοότητες, τα θεσμικά και μη εμπόδια του κυβερνητικού μπλοκ (κυβέρνηση, ιδιωτικά ΜΜΕ) κατάφεραν να μετατρέψουν την κατάληψη του Ραδιομεγάρου σε κίνημα για την ελεύθερη, δημόσια ενημέρωση. Ακόμα πέτυχαν την  απομόνωση  οποιασδήποτε  προσπάθειας συντεχνιασμού και υπονόμευσης του αγώνα τους και κατάφεραν να γίνουν η φωνή του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού. Με τον τρόπο αυτό απέδειξαν ότι οι δημοκρατικοί αγώνες είναι πάντα επίκαιροι ιδιαίτερα όταν η κοινωνία είναι στο γύψο και πόσo μάλλον σε περιόδους μνημονιακής βαρβαρότητας και εξαθλίωσης. Ο αγωνιζόμενος λαός στάθηκε από την πρώτη στιγμή πλάι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τους και τελώντας το δημοκρατικό του καθήκον. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα η επέτειος για το Πολυτεχνείο ήρθε να μας αποδείξει πόσο επίκαιρος είναι ακόμα και σήμερα ο αγώνας για δημοκρατία, ο αγώνας για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».

Οι αγώνες αυτοί του σήμερα αποδεικνύουν περίτρανα  ότι οι εξεγέρσεις του παρελθόντος δεν χωράνε στα τζάμια των μουσείων και δεν αποτελούν μια νοσταλγική εικόνα του τότε. Σαράντα  χρόνια μετά καλούμαστε ξανά να εξασφαλίσουμε το ψωμί του πεινασμένου λαού μας, τη Δημόσια Δωρεάν παιδεία για όλους, την ελευθερία στη βούληση, την έκφραση των κοινωνικών αγώνων και του λόγου. Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου δεν ήταν άλλο ένα μνημόσυνο για αυτούς που έδωσαν και τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο. Η συμμετοχή των φοιτητών, της νεολαίας, των εργαζομένων, των αγωνιστών της ΕΡΤ στη πορεία μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία ήταν πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, μαζικότητα που υπήρχε και στις υπόλοιπες πόλεις. Χρέος μας η συγκεκριμένη επέτειος να γίνει η αρχή του τέλους για όλους αυτούς που έχουν καταστρέψει τις ζωές μας. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς που μόνος στόχος τους είναι να καταστρέψουν κάθε δικαίωμα μας και να μας κάνουν μία γενιά χωρίς μέλλον.

 Στο χώρο της παιδείας, βλέπουμε η επίθεση να έχει επικεντρωθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με χιλιάδες καθηγητές να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, με αύξηση ωραρίου, ενώ ο μισθός μένει στα ίδια πενιχρά επίπεδα. Η απάντηση των καθηγητών ήταν μαζική και αποφασιστική καθώς μετά από δύο εβδομάδες απεργίας συνεχίζουν τον αγώνα τους με άλλες δράσεις. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο με αυτό, έτσι έχει ανοίξει μέτωπο και με ένα άλλο κομμάτι της εκπαίδευσης, τη τριτοβάθμια. Περικοπές σε χρηματοδότηση και εξοπλισμό, απολύσεις καθηγητών και διοικητικών, εντατικοποίηση σπουδών, είναι μόνο λίγα από αυτά που σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

Πιο συγκεκριμένα, στο δικό μας τμήμα βλέπουμε χαρακτηριστικά πως μεταφράζονται οι παραπάνω πολιτικές. Πριν καλά καλά αρχίσει η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου το τμήμα έκλεισε με αναστολή λειτουργίας από τους καθηγητές, ενώ παρέμεινε κλειστό για δύο βδομάδες περίπου αφού συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις από τους διοικητικού υπαλλήλους. Πρόσφατα εκδόθηκε η λίστα με τον αριθμό των υπαλλήλων των ΑΕΙ που θα απολυθούν και αν τα ΤΕΙ δεν βρίσκονται εκεί είναι γιατί οι απολύσεις στο χώρο των ΤΕΙ έγιναν πριν από λίγους μήνες, όπως και στο δικό μας Τμήμα. Πέραν όλων αυτών βέβαια να μην ξεχνάμε και τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη πχ κτηριακό, μέριμνα, εξοπλισμός κτλ, γεγονός που εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη διαβίωση και φοίτησή μας.

Το θέμα της μέριμνας μας προβλημάτιζε ανέκαθεν. Ποτέ το τμήμα δεν είχε τις απαραίτητες υποδομές για τη στέγαση των φοιτητών με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην μπορούν να σπουδάσουν. Ειδικά όσο βαθαίνει η κρίση και οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες για τις οικογένειές μας η δωρεάν στέγαση είναι ακόμα πιο αναγκαία. Ταυτόχρονα, το θέμα της σίτισης αποτελεί μείζον πρόβλημα, ειδικά μετά από την μείωση των καρτών, μερίδων και της χρηματοδότησης. Σε μία περίοδο όπου οι βασικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν η δωρεάν σίτιση είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι δικαίωμά μας η δωρεάν και δημόσια σίτιση και στέγαση.

Ο αντίπαλος μας δεν έχει σχέδιο για τη νέα γενιά. Το πλάνο του είναι η μαζική ανεργία και η επισφάλεια. Οι αντικειμενικές συνθήκες υπάρχουν, το ξέρουμε πως είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν, να σώσουν τις ζωές μας. Ας φτιάξουμε τις υποκειμενικές συνθήκες, ας γίνουμε εμείς το ποτάμι που θα τους πνίξει, η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Μέχρι να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές και αυτοί που τις ασκούν. Για να μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι και όλες, για να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, για να μπορούμε να ονειρευόμαστε, για να ζήσουμε σε μια κοινωνία που τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας θα βρίσκονται στο προσκήνιο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να πέσει η κυβέρνηση, η πολιτική της και να καταργηθούν τα μνημόνια.
 • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο Νόμος Πλαίσιο.
 • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί το σχέδιο «Αθηνά»
 • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία αρχικά στο 5% του ΑΕΠ.
 • Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Να καταργηθούν και να ληφθεί μέριμνα για τους    αποφοίτους.
 • Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό.
 • Μονιμοποίηση καθηγητών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές.
 • Καμία κατάργηση του ασύλου- το άσυλο ανήκει σε όλους.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 • Συγγραφή κειμένου με τα προβλήματα του ΤΕΙ και κοινοποίηση στη διοίκηση του ΤΕΙ και στη τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας στη λέσχη με δωρεάν φαγητό για όλους/ες και μοίρασμα κειμένου με αίτημα τη δωρεάν σίτιση για όλους/ες τη Πέμπτη 21/11 στις 12:00.
 • Δημιουργία Συνέλευσης για το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο πάνω στο πνεύμα της αλληλεγγύης.
 • Νέα Γενική Συνέλευση τη Τρίτη 26/11, 14:00 για απολογισμό και συνέχιση των δράσεών μας.

One thought on “Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Σπουδαστικού Συλλόγου ΤΕΙ Ρεθύμνου

 1. Φιλοι μου χωρις να θελω να αντιδικησω για το θεμα του τραφικινκ ωστοσο απο την αλλη υπαρχει ενα κινημα σε ολο τον κοσμο το οποιο αποτελειται απο γυναικες που εχουν στοχο την ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ της πορνειας.
  Σε ολο τον κοσμο αγωνιζονται για να μπορουν να αυτοδιαθετουν το σωμα τους οπως θελουν και τους το απαγορευουν συντηρητικα καθεστωτα.
  Αν βαλετε στο google την λεξη prostitute αλλα και demonstration τοτε θα δειτε οτι εχω δικιο.
  Η πορνεια δεν ειναι το ιδιο με το τραφικινκ. Ειδικα τωρα με την κριση.Με μια πιπα την ημερα μια γυναικα βγαζει 600 ευρω το μηνα.

  Με σεβασμο,
  γεια χαρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s