Κείμενο του Σπουδαστικού Συλλόγου ΤΕΙ Ρεθύμνου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Μας κλέβουν το μέλλον, να τους κάνουμε παρελθόν! 

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μας έχει κάνει ξεκάθαρο πως οι νέοι και οι νέες δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή, στην ελπίδα και στα όνειρα. Έχουν πάρει απόφαση πως ο κόσμος της εργασίας και της νεολαίας θα πληρώσουν τη κρίση τους, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος. Κι αυτό γιατί βάζουν τις ανάγκες των κερδών, πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Άλλο ένα όπλο ενάντια στη νεολαία, που έρχεται στο προσκήνιο αυτό τον καιρό, είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Έχουν στόχο να κάνουν τη γενιά των 400 ευρώ, που οι ίδιοι δημιούργησαν, σε γενιά της ανεργίας, γενιά του ανταγωνισμού και του ατομισμού. Θέλουν να μας κάνουν να βγαίνουμε στο χώρο της εργασίας με ήδη εξαθλιωμένους όρους.

Πιο συγκεκριμένα, βάση αυτού του νομοσχεδίου, μετά την περσινή μείωση του κατώτατου μισθού (22% και για τους νέους 32%) έρχονται με νέες μειώσεις να κάνουν τη ζωή επιβίωση, έρχονται να μας κάνουν δούλους. Μέσω των ατομικών συμβάσεων, προωθούν το σχέδιο που τους συμφέρει, την ατομικότητα και τον ανταγωνισμό, να σκεφτόμαστε πως ο συνάνθρωπος μας θα χάσει τη δουλειά του για να έχουμε εμείς.
Αν συνυπολογίσουμε τα ανύπαρκτα εργασιακά μας δικαιώματα και το υποβαθμισμένο πτυχίο μας, όχι μόνο η εύρεση εργασίας  θα γίνει δύσκολη, αλλά και η ύπαρξη αυτής θα είναι με εξευτελιστικούς όρους.

Εμείς από τη μεριά μας, σαν σπουδαστές του ΤΕΙ Ρεθύμνου, δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι στο σχέδιο εξόντωσης που πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Ήδη νιώθουμε στη καθημερινότητα μας τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών. Σημαντικές μειώσεις στα τμήματα, ελλείψεις βασικών εξαρτημάτων και εξοπλισμού για τη διεξαγωγή εργαστηρίων, μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν καν είναι κάποια από τα πολύ βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Επίσης η διαμονή στο Ρέθυμνο γίνεται δυσκολότερη αφού δεν υπάρχει πλήρης μέριμνα (σίτιση, στέγαση κτλ) ή δωρεάν μεταφορά από και προς το Τμήμα μας. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, φέτος, για πρώτη φορά, είδαμε έναν καθηγητή μας να διαλέγει τον δρόμο της παραίτησης, δρόμο που θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλοι απλήρωτοι καθηγητές, που δουλεύουν σχεδόν εθελοντικά, βάζοντας πολλά ερωτήματα για την διεξαγωγή της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Βλέποντας τις παραπάνω υπάρχουσες δυσκολίες, καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται αν ταυτόχρονα δεν έχεις και προοπτική για το μέλλον σου. Γιατί για αυτό που μας προορίζουν είναι η μαζική ανεργία και η επισφάλεια. Μας προορίζουν να στηνόμαστε στις ουρές του ΟΑΕΔ για ένα κομμάτι ψωμί ή στη καλύτερη να δουλεύουμε χωρίς ασφάλεια, χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον το δικό μας αλλά και των επόμενων γενιών. Εκτός από ανίκανοι να κυβερνήσουν, αποδεικνύεται πως είναι και επικίνδυνοι. Επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους, για όλη τη κοινωνία. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Μέχρι να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές και αυτοί που τις ασκούν. Για να μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι και όλες, για να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, για να μπορούμε να ονειρευόμαστε, για να ζήσουμε σε μια κοινωνία που τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας θα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Σπουδαστικός Σύλλογος ΤΕΙ Ρεθύμνου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s