Ο «Δράκος» στο πανεπιστήμιο Κρήτης από την θεατρική ομάδα «Σκηνή και Σαπούνι»

Image

Πριν από περίπου 70 χρόνια  έληξε με νίκη των ηρωικών Σοβιετικών στρατιωτών μία από τις πιο αιματηρές πολιορκίες στην ιστορία των πολέμων. Ήτανε την εποχή που οι Γερμανοί είχαν πολιορκήσει το Λένινγκραντ. Ήταν μια Κόλαση επί της Γης για πολιορκητές, πολιορκημένους και αμάχους. Ήταν η φοβερή εποχή που, κατά τις μαρτυρίες, «ο ποταμός Βόλγας πήρε φωτιά».

Στην αποκλεισμένη πόλη ωστόσο ή Πνευματική ζωή συνεχιζόταν παρ” όλες τις φοβερές δυσκολίες και τους περιορισμούς. “Εκείνη τη χρονιά του 1943 – ο Ευγένιος Σβαρτς πρωτοδημοσίευσε τον «Δράκο». «Ο Δράκος» ξεκινά όπως τα παραμύθια. Έχει όλα τα βασικά συστατικά: Ένα δράκο-φόβητρο, έναν παράτολμο ιππότη, ένα κορίτσι που πρέπει να σωθεί. Μετά, τη σκυτάλη παίρνει η πραγματικότητα. Τελικά πρόκειται για παραμύθι; Κωμωδία; Πικρή σάτιρα; Πολιτική αλληγορία;

Όλη ή θεατρική συγγραφική δουλειά του Ε. Σβάρτς είναι βασισμένη επάνω σε μύθους, παραμύθια και λαϊκές παραδόσεις της Ρωσίας. Στα έργα του υπάρχουν μάγια, ζώα που μιλάνε, σκούφοι που κάνουν αόρατους όσους τους φοράνε, μαγικά χαλιά και το αθάνατο νερό που ανασταίνει νεκρούς .και γιατρεύει θανατερές λαβωματιές. Μονάχα, όμως, που στον Σβάρτς δεν υπάρχει ή απλοϊκότητα και ή αφέλεια των παραδοσιακών παραμυθιών. Η παραμυθένια και συναισθηματική φόρμα «σπάζει» κάτω από μια συνειδητά σατιρική κριτική διάθεση. Αλλά σάτιρα σημαίνει επίσης οργή και πένθος. Οργή για μία κοινωνία που έχει φθάσεί στο αποκορύφωμα της διαλύσεως και της υποκρισίας. Πένθος για μια κοινωνία που δεν θέλει νάναι ελεύθερη, πού ’χει συνηθίσει να βολεύεται, όσο καλλίτερα γίνεται, σ” έναν χώρο που βασιλεύει ή κατάφορη αδικία και καταπίεση.

Ο ένας υποψιάζεται τον άλλον, ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται τόσο στον «Δράκο», όσο και στην «Σκιά» και τον «Γυμνό Βασιλιά» και όλοι μοιάζουν να’ναι απόλυτα ειλικρινείς στην διάθεσή τους να ζητωκραυγάσουν κάθε νέο ηγέτη. Αλλά όταν ο αρχηγός χάσει την αρχή κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί τον προηγούμενο ενθουσιασμό του. Ο «Δράκος» είναι ένα έργο χωρίς πρωταγωνιστές. Δεν αφορά μόνο τις εμπειρίες ενός λαού κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς, αλλά ακόμα πιο πολύ: αφορά τις σχέσεις και την κατανόηση του ανθρώπου για τον συνάνθρωπό του. Ακόμα και εκεί όπου δεν παραφυλάει κανένας δράκος.

Η σκηνοθεσία του έργου από την Κοραλία Παλιεράκη και η ενσάρκωσή του από την θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου Κρήτης θα δώσει την δυνατότητα για κάποιες απαντήσεις. Για αυτό το λόγο σε ανακοίνωσή της, η ομάδα, αναφέρει πως «ολοκληρώνει τη διασκευή πάνω στο έργο του Evgeny Shvarts «Δράκος»», και μας καλεί όλους να λάβουμε θέσεις καθώς η αυλαία ανοίγει 24 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.30 στο αμφιθέατρο Δ3. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στις 25 – 26 – 27 και 28 Μαΐου στο ίδιο αμφιθέατρο, ενώ στις 29 ακολουθεί μια τελευταία παράσταση στο Βενιζέλειο ωδείο των Χανίων.

Να είστε όλοι εκεί…

ΑΡ.ΕΝ Ρεθύμνου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s