Σε πολεμικό κλίμα οι διαδηλώσεις στην Χιλή για δημόσια εκπαίδευση

 

 
_54838049_012725819-1.jpgΤουλάχιστον πενήντα άτομα συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία στο Σαντιάγκο της Χιλής κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των οργισμένων φοιτητών του κινήματος για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών πίεσης του νερού προκειμένου να διαλύσουν την διαμαρτυρία. Για την καταστολή της διαδήλωσης επιστρατεύτηκαν ακόμη και έφιπποι αστυνομικοί. Οι τουλάχιστον 5.000 φοιτητές που συμμετείχαν στη διαδήλωση απάντησαν στις επιθέσεις της αστυνομίας με πέτρες και μπουκάλια γεμάτα με χρώμα. Η φοιτητική διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνιά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Συγκρούσεις ξέσπασαν καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το υπουργείο Παιδείας.
 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το φοιτητικό κίνημα της Χιλής που υποστηρίζεται από καθηγητές και εργατικά συνδικάτα οργάνωσε πέρυσι πάνω από 40 πορείες ζητώντας ποιοτική και δημόσια εκπαίδευση για όλους τους Χιλιανούς. Μάλιστα οι πορείες αυτές προσέλκυσαν πάνω από 100.000 ανθρώπους καθιστώντας έτσι το κίνημα αυτό το μεγαλύτερο μετά το τέλος της δικτατορίας του Α. Πινοσέτ.
 
 
 
Επι Πινοσέτ η κρατική χρηματοδότηση για την εκπαίδευση ήταν πενιχρή ενώ παράλληλα ενθαρρύνονταν η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων σχολείων, πράγμα που συμβαίνει και τώρα. Αποτέλεσμα ήταν ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε αυτούς που μπορούσαν να πληρώσουν για ιδιωτική εκπαίδευση και εκείνους που υποβιβάζονταν σε χαμηλότερης ποιότητας εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία.
 
 
Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε αυτή την εβδομάδα την ανησυχία της για τις “ παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δημοσιοποιώντας εκθέσεις της για χρήση υπερβολικής βίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους των διαμαρτυριών.
 
 
 
Πηγή: Alterthess

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s