Οι αμετανόητοι διώκτες του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου,δεν ησυχάζουν…

 

Το θράσος αυτών που οδήγησαν στο πειθαρχικό τον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο,αποδυκνείεται απύθμενο.

Υπενθυμίζουμε ότι στις ενέργειες λογοκρισίας και ποινικοποίησης των τριών καθηγητών του τμήματος πολιτικής επιστήμης η Αριστερή Ενότητα Πολιτικού είχε συγκροτήσει και καταθέσει ψήφισμα καταδίκης αυτών,το οποίο είχε υιοθετήσει το σώμα της ΓΣ φοιτητών του τμήματος (σχετικά εδώ).

(αναδημοσίευση από http://www.goodnet.gr)

Χρηματική αποζημίωση ύψους 90.000 ευρώ ζητούν από την ειδησιογραφική ιστοσελίδα www.tvxs.gr  οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Κωνσταντίνος Λάβδας και Μαρία Μενδρινού, για σχόλια που αναρτήθηκαν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου του αείμνηστου καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου.

Η υπόθεση εκδικάστηκε το πρωί της Πέμπτης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι τρεις καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, είχαν καταθέσει αρχικά αγωγή εναντίον του tvxs.gr και των συντελεστών του, Στέλιου Κούλογλου και Ελευθερίας Αλαβάνου, ζητώντας τη διαγραφή τριών δημοσιογραφικών άρθρων και των σχολίων που αναρτήθηκαν κάτω από αυτά, καθώς και την καταβολή αποζημίωσης ύψους 270.000 ευρώ.

Τα άρθρα αφορούσαν την «υπόθεση Αλεξανδρόπουλου» και τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία στα μεταπτυχιακά, ενώ τα σχόλια καταφέρονταν εναντίον των συγκεκριμένων καθηγητών (Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Κωνσταντίνος Λάβδας και Μαρία Μενδρινού).

Το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων (το 2009) είχε αποδεχθεί ότι τα τρία δημοσιογραφικά άρθρα του tvxs δεν προσέβαλαν την προσωπικότητα των καθηγητών, αλλά έκρινε ότι υπήρχε ευθύνη του tvxs.gr για τα σχόλια που ανάρτησαν οι επισκέπτες του διαδικτυακού χώρου.

Από τη μεριά του, το tvxs.gr, υποστηρίζει ότι το δικαστήριο εκείνο δεν είχε εφαρμόσει την Οδηγία 2000/31/ΕΚ, η οποία μεταφέρθηκε με τυπογραφικό λάθος στο εθνικό δίκαιο (π.δ.131/2003), με αποτέλεσμα, για τη φιλοξενία περιεχομένου τρίτων να φαίνεται ότι δεν υπάρχει απαλλαγή από την γενική υποχρέωση ελέγχου. Η συγκεκριμένη Οδηγία απαλάσσει τα διαδικτυακά μέσα από τέτοια προληπτική υποχρέωση, γεγονός που επισημάνθηκε στο Δικαστήριο, με αίτημα την διορθωτική εφαρμογή του λάθους του προεδρικού διατάγματος.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο δικηγόρος των εναγόντων περιόρισε το αίτημα αποζημίωσης στις 90.000 ευρώ, γεγονός που ο δικηγόρος του tvxs.gr, Βασίλης Σωτηρόπουλος, επισήμανε στο δικαστήριο ως εν μέρει παραίτηση, η οποία πρέπει να οδηγήσει σε καταδίκη των εναγόντων στα δικαστικά έξοδα, ως ηττηθέντων διαδίκων.

Περαιτέρω, το tvxs υπέβαλε ένσταση περί μη εφαρμογής του νόμου περί Τύπου στο συμμετοχικό Διαδίκτυο και περί εφαρμογής του ειδικού θεσμικού πλαισίου για την κοινωνία της πληροφορίας (Οδηγία 2000/31/ΕΚ). Υποβλήθηκε επίσης ένσταση δικαιολογημένου ενδιαφέροντος, επειδή το θέμα αφορά τον τρόπο ενάσκησης καθηκόντων δημόσιων λειτουργών, καθώς κι αίτημα απόρριψης της αγωγής λόγω καταχρηστικής άσκησής της.

Στο δικαστήριο κατέθεσε, από την πλευρά των εναγόντων, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τέτοια κείμενα θίγουν το «brand name» του ιδρύματος και διασύρουν διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές.

Υποστήριξε ότι οι καθηγητές είχαν αθωωθεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου, ενώ για τις κατηγορίες περί μεροληψίας εις βάρος των φοιτητών είχαν καλυφθεί από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Ένταση στην αίθουσα

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο Βασίλης Σωτηρόπουλος τον ρώτησε αν υφίσταται γενικά το φαινόμενο των «κομματικών καθηγητών» στα Πανεπιστήμια.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου του Δικαστηρίου, ο οποίος επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό από τα «διδάγματα της κοινής πείρας».

Υπέρ του tvxs.gr κατέθεσε ως μάρτυρας η Κατερίνα Κιτίδη (δημοσιογράφος και παραγωγός του ντοκιμαντέρ «χρεοκρατία»), η οποία υπερασπίστηκε την φύση του διαδικτυακού μέσου, το οποίο δεν είναι δυνατόν -αλλά ούτε και νομικά υποχρεωμένο- να προελέγχει τα χιλιάδες σχόλια που ανά πάσα στιγμή αναρτούν οι χρήστες.

Υπενθύμισε ότι οι τυχόν θιγόμενοι είχαν την ευχέρεια, σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης, να επικοινωνήσουν με το tvxs τηλεφωνικά ή με e-mail, ζητώντας την διαγραφή προβληματικών σχολίων, τα οποία ούτως ή άλλως αφαιρέθηκαν μετά την έκδοση της σχετικής προσωρινής διαταγής του Δικαστήριου. Επίσης επισήμανε ότι όσον αφορά τη δημοσιογραφική έρευνα του tvxs, ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που φιλοξένησε τις απόψεις των εναγόντων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας συνεργάτη μαζί του, ενώ οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στα άρθρα βασίζονταν σε δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων όπως ΤΑ ΝΕΑ, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το ΒΗΜΑ, καθώς και στο σχετικό Πόρισμα των καθηγητών Γραμματικάκη και Παπαδοπούλου.

Προς υπεράσπιση του δικαιώματος σε έναν ζωντανό διαδικτυακό διάλογο, έδωσαν επίσης ένορκες βεβαιώσεις οι Έλλη Στάη, Σταύρος Θεοδωράκης και Νικόλας Μπαρδάκης.

Κατά το τέλος της διαδικασίας, ο δικηγόρος των εναγόντων δήλωσε ότι σύμφωνα με σχετική ταξινόμηση που υπάρχει στο διαδίκτυο, η χρηματική αξία του tvxs.gr αποτιμάται σε ύψος άνω του 1.000.000 ευρώ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της μάρτυρος, όσο και του δικηγόρου του tvxs, οι οποίοι επισήμαναν την ανακρίβεια του στοιχείου. Μετά το τέλος της δίκης, ο Στέλιος Κούλογλου πλησίασε το έδρανο του δικηγόρου και του είπε: «σας ευχαριστώ που με κάνατε να αισθανθώ πλούσιος για μια μέρα».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους προσεχείς μήνες.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s