Παρέμβαση της ΑΡΕΝ Ρεθύμνου στη ΓΣ όλων των σχολών της 7ης Σεπτέμβρη

Το τελευταία διετία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τις επιταγές της τρόικας έχει οδηγήσει την χώρα και την κοινωνία στην πλήρη αποδιοργάνωση. Ξεκινώντας από τα μέτρα τα οποία αρχικά έπληξαν μισθούς και συντάξεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την Υγεία και οποιαδήποτε κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών, τώρα η κυβέρνηση συνεχίζει με την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στις 24 Αυγούστου ψηφίστηκε στη Βουλή από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ , το ΛάΟΣ και τη ΔΗΣΥ το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που αποτελεί τη ταφόπλακα του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο αποτελεί τη μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας τώρα έρχονται να χρεοκοπήσουν και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νόμος αυτός αποτελεί συνέχεια των πολιτικών του Μνημονίου που δημιουργούν ένα νέο τύπο εργαζομένου, υποαπασχολούμενου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα που θα αμείβεται με μισθό 550 ευρώ στο 80% του κατώτερου μισθού. Μιλάμε δηλαδή για μια γενιά, τη δική μας γενιά, η οποία θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος για την έξοδο της χώρας από την κρίση προσφέροντας φτηνή και ελαστική εργασία προκειμένου να συσσωρεύσουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στο νομοσχέδιο αυτό 3 είναι οι κύριοι άξονες της υποβάθμισης του Πανεπιστημίου:

 • Κατακερματισμός των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων:

Με την εισαγωγή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων αρχικά έρχεται το σπάσιμο του ενιαίου πτυχίου σε πτυχία πολλών ταχυτήτων, αφού δημιουργούνται 2 ή 3 κύκλοι σπουδών. Ο 1ος κύκλος αποτελείται από το «βασικό» πτυχίο, το οποίο αντιστοιχεί σε 180 π.μ. και ο 2ος κύκλος σε 120 π.μ. το επονομαζόμενο ως «μάστερ». Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα της εισαγωγής στα ΑΕΙ μέσω των ΚΕΣ αν έχουν συμπληρωθεί 30π.μ στα τελευταία, καθώς επίσης και τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από άλλα ιδρύματα ή και ιδιωτικά κολλέγια. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα μοντέλο εκπαίδευσης σύμφωνα με την Μπολόνια και τις προσταγές του νεοφιλελευθερισμού, όπου το κυνήγι των πιστωτικών μονάδων και οι φρενήρεις ρυθμοί εκπαίδευσης με σκοπό την εξειδίκευση θα μετατρέψουν τα πτυχία σε φακέλους δεξιοτήτων. Έτσι το νεοφιλελεύθερο όραμα της ατομικής διαπραγμάτευσης εργαζόμενου-εργοδότη γίνεται πραγματικότητα, αφού πλέον δε θα υπάρχει καμία συλλογική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 • Εισαγωγή επιχειρηματικών λογικών στην Εκπαίδευση:

 

Με την ήδη γνωστή σε όλους δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια, το νέο αυτό νομοσχέδιο θεσμοθετεί την οικονομική αυτοτέλεια τους, αναγκάζοντας τα ίδια τα ιδρύματα να αναζητήσουν τους πόρους τους. Έτσι γεννάται πρόσφορο έδαφος για την εισαγωγή των επιχειρήσεων στην δημόσια εκπαίδευση μέσω των χορηγιών, επώνυμων εδρών που θα χρηματοδοτούνται από ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ τα οικονομικά των ιδρυμάτων θα διαχειρίζεται πλέον νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Ακόμα, το κόστος της σίτισης και της στέγασης μετακυλύετε στους φοιτητές, αφού θα αναγκάζονται να πληρώνουν τους ιδιώτες που θα διαχειρίζονται τις εστίες. Τέλος, ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων στον δεύτερο κύκλο σπουδών καθώς επίσης και σε όσους θα υπερβαίνουν τα προκαθορισμένα έτη φοίτησης. Με τη σύνδεση αυτή με τα κριτήρια της αγοράς, πλήττεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του πανεπιστημίου και  εισάγονται με τον πιο προκλητικό τρόπο ταξικοί φραγμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 • Συρρίκνωση της δημοκρατίας στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων:

Με το τωρινό καθεστώς τον λόγο στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου έχουν από κοινού οι καθηγητές και οι φοιτητές  δημιουργώντας πρωτότυπες δημοκρατικές δομές μέσα από τις οποίες όλοι συμμετείχαν στον καθορισμό του μέλλοντος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η κυβέρνηση όμως θεωρεί αποτυχημένο το αυτό το μοντέλο διοίκησης και αντ’ αυτού θεσμοθετεί το Συμβούλιο διοίκησης το οποίο θα απαρτίζεται και από manager διορισμένους από το υπουργείο. Επομένως οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται όχι μόνο για την χρηματοδότηση αλλά και τα προγράμματα σπουδών θα  γίνονται με γνώμονα κριτήρια ανταποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η κατάργηση του ασύλου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους να καταπνίξουν τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις  και κινήματα που θα προκύψουν από τις διάφορες καταπιεζόμενες κοινωνικές ομάδες, αφού το άσυλο και ο χώρος των Πανεπιστημίων αποτέλεσε ιστορικά πηγή κοινωνικών αντιστάσεων και αγώνων.

Δεν υπερασπιζόμαστε το σήμερα όμως σε καμία περίπτωση. Αναζητούμε ένα καλύτερο πανεπιστήμιο χωρίς πελατειακές σχέσεις και κομματικούς εγκάθετους με στόχο την εκπαίδευση σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες. Στεκόμαστε απέναντι στην ΠΑΣΠ και την ΔΑΠ που τόσα χρόνια με την στάση του έχουν συμβάλει στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και τώρα αντιδρούν μόνο και μόνο γιατί θίγονται τα μικροκομματικά τους συμφέροντα.

Το κίνημα των πλατειών και οι αγώνες των εργαζομένων έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να συζητήσει, να παράξει πολιτική άποψη, να αντισταθεί και να ανατρέψει  το υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Ήδη εδώ και μία εβδομάδα μαζικών Γενικών Συνελεύσεων οι καταλήψεις σε όλη τη χώρα ξεπερνούνε τις 250. Στην κατεύθυνση αυτή ο φοιτητικός κόσμος και η νεολαία  θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης των κοινωνικών αγώνων για να φύγει η κυβέρνηση, η Τρόικα, το Μνημόνιο διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και μια άλλη κοινωνία.

Απαιτούμε:

 • Να ανατραπεί στην πράξη ο νέος νόμος-πλαίσιο
 • Κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου
 • Να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα και το σάπιο πολιτικό σύστημα
 • Ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων
 • Κατάργηση των ΜΑΤ,ΥΜΕΤ,ΔΙΑΣ- αφοπλισμός της αστυνομίας

 

Αποφασίζουμε:

 

 •  Κατάληψη του πανεπιστημίου  από την Τετάρτη  7/9 μέχρι και την Τετάρτη 14/9
  •  Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 14/9 και ώρα 13:00
  •  Συντονισμός των Συνελεύσεων στη βάση της αιρετότητας και ανακλητότητας. Λειτουργία ανοιχτού και δημοκρατικού Συντονιστικού κατάληψης
  •  Να διασφαλιστούν οι παραδόσεις εργασιών και σεμιναρίων για τους επι πτυχίω προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές
  •  Να οριστούν από την Σύγκλητο ημερομηνίες εγγραφής πρωτοετών φοιτητών με ανοιχτές γραμματείες (ακόμα και σε κατειλημμένη σχολή) καθώς και η διασφάλιση της λειτουργίας της μέριμνας

 •  Εξωστρεφείς δράσεις στην πόλη του ρεθύμνου
 •  Συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 8/9.
 •  Συμμετοχή στο Κίνημα των πλατειών
 • Συμμετοχή στο παλλαϊκό  Συλλαλητήριο στη ΔΕθ στις 10/9
 •  Δημιουργία ανοιχτών συνελεύσεων-συζητήσεων φοιτητών-εργαζομένων-καθηγητών του ιδρύματος.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s