Οι παρατάξεις του δικομματισμού γελοιοποιούνται στα Πανεπιστήμια.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ : Το «αντάρτικο» κράτησε για μια μέρα

Είναι εντυπωσιακό η “γαλάζια νεολαία (ΟΝΝΕΔ), άλλαξε γνώμη για το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου μέσα σε 24 μόνο ώρες!!Ναι είναι αλήθεια.23 Αυγούστου το Γραφείο Τύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βγάζει μια σκληρή ανακοίνωση κατά του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο τέλος της οποίας μαλιστα προειδοποιεί την κ. Διαμαντοπούλου για επερχόμενες κινητοποιήσεις με το «άνοιγμα» των σχολών.( Σε εισαγωγικά που υποκρύπτουν κάποιο υπονοούμενο επέλεξε να βάλεΙ η ΔΑΠ τη λέξη άνοιγμα.Φανταστείτε πόσο αποφασισμένοι ήταν!)Μία μέρα μετά,αφού είχε πραγματοποιηθεί η ευεργετική για τον τόπο μας συναίνεση κάνει μία μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα με δήλωση του γραμματέα της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, που ουσιαστικά μας λέει ότι οι προτάσεις που οι ίδιοι είχαν καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2011 είναι πλέον πραγματικότητα και ότι αυτό είναι κέρδος για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι δεν τους επηρέασε στο ελάχιστο η αλλαγή 180 μοιρών που πραγματοποίησε το κόμμα τους η ΝΔ και υποστηρίζουμε ότι ΣΑΝ(ΟΧΙ ΩΣ) Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία που -λένε- ότι είναι αλλάξαν πολιτική γραμμή μέσα από τις δημοκρατικές ,πλουραλιστικές και συμμετοχικές διαδικασίες  που τους διακρίνουν.Η ΔΑΠ  ΝΔΦΚ για άλλη μια φορά μας έδειξε το πόσο ανεξάρτητη είναι απο τον πολιτικό της φορέα τη ΝΔ.

Οι επόμενες μέρες θα βρούνε την εκπαιδευτική κοινότητα σε κινητοποιήσεις. Οι φοιτητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους οι πρυτάνεις μέσω της συνόδου και οι καθηγητές μέσω των θεσμικών τους οργάνων θα πάρουν αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους συναινούντες…

Ανακοίνωση ΔΑΠ ΝΔΦΚ:

Σε μια εποχή που η Παιδεία αναζητά άμεσες λύσεις και η ανεργία στους νέους ανθρώπους φθάνει το 40%, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιλέγει να κάνει παρασκηνιακή πολιτική, αντί να φέρει ριζικές τομές στην ανώτατη εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή αποτελεί δυστυχώς μία απο τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς εισάγει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στο πεδίο του κομματικού βολέματος. Με μία διάταξη, που γυρίζει τα ΑΕΙ πολλά χρόνια πίσω, το Υπουργείο Παιδείας εγκαθιδρύει το θεσμό του Συμβουλίου, στο οποίο όπως αναφέρεται στο προσχέδιο νόμου θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και εξωτερικά μέλη που θα διορίζονται από την επικρατούσα κομματική τάση σε κάθε ίδρυμα και θα λαμβάνουν την ανάλογη αργομισθία. Μάλιστα, το σχέδιο νόμου προβλέπει πως οι θέσεις αυτές θα μπορούν να καταληφθούν από «προσωπικότητες» στις οποίες προνοεί να συγκατελέγονται ακόμα και βουλευτές.

Πρόκειται λοιπόν να ξεκινήσει, ένα άνευ προηγουμένου κομματικό «αλισβερίσι» για τον έλεγχο των διοικήσεων των ιδρυμάτων, προκειμένου να βολευθούν οι ημέτεροι κάθε πλευράς. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που με τα γνωστά επικοινωνιακά τρικ που τη διακρίνουν, η κα. Διαμαντοπούλου δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως επιθυμεί να «αποκομματικοποιηθούν» τα ιδρύματα, χαρακτηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τους εκπροσώπους των φοιτητών, οι οποίοι όμως είναι ευρέως γνωστό πως ουσιαστικά δε συμμετέχουν στη λήψη ζωτικών αποφάσεων για τα ιδρύματα, ήδη από το 2007 με το νόμο Γιαννάκου (οι πρυτανικές εκλογές πλέον διεξάγωνται έπειτα απο καθολική ψηφοφορία – οι φοιτητές δε συμμετέχουν πλέον στις συνελεύσεις ειδικής σύνθεσης, όπου συζητούνται οι κρίσεις καθηγητών, τα ερευνητικά προγράμματα κ.α.)

Αλλά και πέρα από την κομματικοποίηση των ιδρυμάτων, ο νέος νόμος – πλαίσιο αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στο εισόδημα των ελληνικών οικογενειών. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το νέο νομοσχέδιο

Καταργεί τις «πτυχιακές εξεταστικές» των τελειόφοιτων μέσα από τις οποίες ολοκλήρωναν συντομότερα τις σπουδές τους, χρεώνοντας έτσι με περισσότερα ενοίκια την ελληνική οικογένεια.
Μεταφέρει την ευθύνη της στέγασης στα ιδρύματα, γεγονός που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση έως και κλείσιμο των φοιτητικών εστιών.
Μεταφέρει την ευθύνη της σίτισης στα ιδρύματα, γεγονός που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, θα μειώσει τον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούν να τρώνε δωρεάν στις φοιτητικές λέσχες.
Μειώνει το διαθέσιμο χρόνο σπουδών για τους εργαζόμενους φοιτητές καθώς το καθεστώς μερικής φοίτησης απαιτεί σύμβαση εργασίας, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση γνωρίζει πως η μαύρη εργασία ανθεί στις νεαρές ηλικίες αλλά δυστυχώς οι οικονομικές δυσκολίες ωθούν πολλούς νέους να απασχολούνται χωρίς ασφάλιση.
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ την έχουμε καλέσει επανειλημμένα να προχωρήσει σε πραγματικό διάλογο, προκειμένου να αλλάξουμε ριζικά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Εκείνη όμως εφαρμόζει τακτικές που συνδέονται με το πιο απεχθές παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, «περνώντας» το νομοσχέδιο καλοκαίρι, όταν τα ιδρύματα θα είναι κλειστά και οι φοιτητές απόντες.

Δυστυχώς όμως χάνει μια χρυσή ευκαιρία για πραγματικές τομές στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε τομείς όπως η σύνδεση με την αγορά εργασίας, ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, έρευνα κ.α. Αλλά οι φοιτητές έχουν μνήμη και κρίση. Την καλούμε λοιπόν να πάρει πίσω το νόμο – κομματικοποίησης των ιδρυμάτων – και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα. Να προσφέρει λύσεις στη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας (τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει) και να αναζητήσει τρόπους για δωρεάν παιδεία στην πράξη και όχι στα λόγια.

Αν θεωρεί, πως απαλλάσσεται από ένα μπελά, διαλύοντας τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος, (ιδιαίτερα σε μία χρονιά που η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές σημείωσε ρεκόρ των τελευταίων ετώνμε 135.000 φοιτητές να συμμετέχουν), πλανάται πλάνη οικτρά.

Ας μην ξεχνά η κα. Διαμαντοπούλου πως αυτή την εβδομάδα οι Σχολές «ανοίγουν» ξανά, και τώρα είναι που αρχίζουν όλα.
Από το Γραφείο Τύπου

ΚΑΙ Η:

Δήλωση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου σχετικά με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση:

«Είναι αλήθεια πως πολλές από τις θέσεις που καταθέσαμε στην Πρόταση Παιδείας το Φεβρουάριο του 2011 είναι σήμερα μια πραγματικότητα, και αυτό σε κάθε περίπτωση είναι κέρδος για το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όμως αυτοί που δεν κατάφεραν 25 χρόνια να κερδίσουν τις ιδέες και την υπευθυνότητα μας μέσα στα αμφιθέατρα και τις Σχολές, σήμερα στοχεύουν να μας καταργήσουν στα χαρτιά. Να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρωτοπορία με τις προτάσεις και τις δράσεις μας.»

ΠΑΣΠ:Καταγγέλοντας τον εαυτό τους.

Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες,στις αρχές καλοκαιριού της μισής ΠΑΣΠ Νομικής στην υπόλοιπη ΠΑΣΠ Νομικής Αθήνας,τώρα η ΠΑΣΠ Πολυτεχνικής ΑΠΘ καταγγέλει την ΠΑΣΠ ΤΕΙ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s