Τυνησία,Αίγυπτος…Γιατί όχι και Ελλάδα;

 

Aπό την μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση της 23ης Φλεβάρη

Η νέα επικαιροποίηση του μνημονίου έρχεται να βάλει ταφόπλακα στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και στις κατακτήσεις της κοινωνίας όπως αυτές διαμορφώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Οι εξαγγελίες εκπροσώπων της τρόικας για την πώληση της δημόσιας περιουσίας (αναζητάνε 50 δις τη στιγμή που αν το μεγάλο κεφάλαιο φορολογούνταν από το 23% που είναι σήμερα πάνω από 30% θα απέφερε 150 δις!), την περαιτέρω μείωση μισθών, επιδομάτων και συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα είναι ενδεικτικές για τις προθέσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ προτείνουν τη συνταγματοποίηση του μνημονίου με κυρώσεις και ποινές για τους εργαζομένους και έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας μέσω του συμφώνου ανταγωνιστικότητας. Με λίγα λόγια θα έχουμε να κάνουμε με ένα μόνιμο  μνημόνιο λιτότητας.

Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση περιλαμβάνεται και αυτό στον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος πιο επιτακτικά από ποτέ .Παρά την αρνητική στάση των συγκλήτων , φοιτητικών συλλόγων , τοπικών ενώσεων καθηγητών και δασκάλων  που εκφράστηκαν μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις, η Υπουργός Διάλυσης της Παιδείας και της Νεολαίας φαίνεται αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω.

Στο πεδίο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπεται η συγχώνευση και το κλείσιμο πολλών σχολείων (μουσικά, καλλιτεχνικά, αθλητικά κτλ.) σε όλη την Ελλάδα.


Στην τριτοβάθμια, το νέο πανεπιστήμιο θα κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: την ανταγωνιστικότητα και την απασχολησιμότητα . Τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε επιχειρήσεις αφού θα λειτουργούν με  όρους ανταγωνιστικότητας με στόχο την προσέλκυση πελατών-φοιτητών, χωρίς οικονομική αυτοτέλεια, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών στη χρηματοδότηση και στην διοίκηση και τον προσανατολισμό  της λειτουργίας και των παρεχόμενων γνώσεων στην αγορά και όχι στην ακαδημαϊκή μόρφωση. Επιπλέον προβλέπονται εξαντλητικοί ρυθμοί σπουδών και αυταρχικοποίηση της λειτουργίας των ιδρυμάτων (πειθαρχικά, διαγραφές, απαγόρευση συνδικαλιστικής και πολιτιστικής έκφρασης).

Η κατάργηση των τμημάτων αποσκοπεί αφενός στη διάσπαση του πτυχίου και του γνωστικού αντικειμένου που μέχρι σήμερα παρέχει το τμήμα, τη δημιουργία δηλαδή υπερεξειδικευμένων εργαζομένων χωρίς καμία συλλογική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η θέσπιση της δια βίου μάθησης. Ο φοιτητής θα μαζεύει πιστωτικές μονάδες οι οποίες θα καταγράφονται στο πτυχίο του και με βάση αυτές θα κρίνεται από τους εργοδότες αν θα είναι κατάλληλος να προσληφθεί στο εκάστοτε επάγγελμα. Αυτό εξυπηρετεί και η ίδρυση «κέντρων κατάρτισης» τα οποία θα παρέχουν με το αζημίωτο πιστωτικές μονάδες.


Από το νέο νόμο για την εκπαίδευση άλλος ένας κύριος άξονας είναι η κατάργηση του ασύλου.


Για εμάς το άσυλο δεν αποτελεί μόνο άσυλο για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών αφού έστω και τώρα η διακίνηση ιδεών γίνεται ελεύθερα και σε χώρους εκτός ασύλου. Το άσυλο αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο για τους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα αυτούς του φοιτητικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος και ως αυτό θα το υπερασπιζόμαστε. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης της κυβέρνησης είναι ένα κύμα καταλήψεων όπως αυτό που μπλόκαρε τη «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» το 2006,την αναθεώρηση δηλαδή του συντάγματος.Αυτό που φοβούνται είναι η νεολαία και οι εργαζόμενοι να βρεθούν στον ίδιο δρόμο όπως συνέβη πρόσφατα στον αραβικό κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ και οι σύμμαχοι του θέλουν να ξεμπερδεύουν με το θεσμό του ασύλου.

Αν το φοιτητικό κίνημα συγκροτηθεί και βάλει φρένο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση θα προκαλέσει  μεγάλο πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ και το μνημόνιο και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την οργάνωση των μεγάλων κοινωνικών αγώνων που ήδη ξεσπούν.


Ο αγώνας των πολιτών ενάντια στο χαράτσι στα διόδια και στις αυξήσεις των εισιτηρίων στα ΜΜΜ με το κίνημα του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» μαζί με τις συνεχείς κινητοποιήσεις και απεργίες των οδηγών άλλα και ο διαρκής αγώνας των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στα εργολαβικά συμφέροντα και στα ΜΑΤ σημάδεψαν την άνθιση των κοινωνικών κινημάτων το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτούς τους αγώνες έρχεται να προστεθεί η απεργία πείνας των 300 μεταναστών-εργατών που ήδη ξεπέρασε τον ένα μήνα. Μια απεργία πείνας που ζητάει το αυτονόητο, τη νομιμοποίηση τους για ίσα εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι εισφορές των μεταναστών για παράβολα φτάνουν τα 50 εκατομμύρια το χρόνο, τη στιγμή που οι έλληνες εφοπλιστές συνεισφέρουν 10 εκατομμύρια!

Η πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη κατάφερε να ενώσει αυτούς τους αγώνες κάτω από ένα κοινό αίτημα: Να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να απαλλαγεί η κοινωνία από το μνημόνιο και το ΔΝΤ.  Μια απεργία που έδειξε πως οι μέρες αυτής της κυβέρνησης μετράνε αντίστροφα αφού οι αντιστάσεις που χτίζονται είναι πιο μεγάλες από ποτέ και δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Πάνω από 150.000 βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων 3 0  ετών. Απέναντι σε αυτό το ποτάμι οργής το ΠΑΣΟΚ απάντησε για άλλη μια φορά με σκληρή καταστολή και προβοκάτσιες.

Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο όπου οι δυναμικές κινητοποιήσεις των λαών έριξαν τυραννικά καθεστώτα 30 ετών απέναντι σε τανκς και σε σφαίρες έδειξαν πως οι καταπιεσμένοι έχουν φωνή και στον δρόμο μπορούν να πάρουν πίσω όσα τους ανήκουν. Αυτές οι εξεγέρσεις να αποτελέσουν το παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία ενάντια στον σκληρό ταξικό πόλεμο που έχουν κηρύξει το ΠΑΣΟΚ και οι σύμμαχοι του, η ΕΕ και το ΔΝΤ.


Στη μάχη που έχουμε να δώσουμε ο μόνος δρόμος είναι ο κοινός βηματισμός του φοιτητικού κινήματος και της νεολαίας με τους εργαζόμενους και την κοινωνία που αντιστέκεται. Στον αγώνα αυτό πρέπει  να διαλέξουμε κάτω από ποια σημαία θα αγωνιστούμε. Να γυρίσουμε την πλάτη μας στη ΔΑΠ και στις δήθεν αγωνιστικές κορώνες της ΠΑΣΠ στα πανεπιστήμια, να τους δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα πως θα είμαστε απέναντι σε αυτούς και στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν.


Απάντηση τους θα είναι οι αγώνες μας. Να τα πάρουν όλα πίσω!

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s