Κείμενο Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Ρεθύμνου

Δύο χρόνια πριν, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας δολοφονήθηκε ένας 16χρονος μαθητής από όπλο ειδικού φρουρού. Γεγονός που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με δολοφονίες μαθητών-φοιτητών από τα όργανα του κράτους. Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει μια πρωτοφανής μαζική εξέγερση για τα Ελληνικά δεδομένα. Φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι και κατά κύριο λόγο μαθητές βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για τον άδικο χαμό του μαθητή. Η πρωτοφανής αυτή οργή αποτυπώθηκε με τεράστιες μαζικές συγκεντρώσεις πανελλαδικά, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπαρασύροντας τους σε πορείες αλληλεγγύης.

Οι μέρες του Δεκέμβρη φανέρωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την καταπίεση που υπόκειται η κοινωνία τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα η νεολαία. Μαθητές και φοιτητές διαδήλωναν για μια καλύτερη δημόσια και δωρεάν παιδεία, οι εργαζόμενοι για τα εργασιακά τους δικαιώματα, και το κύριο αίτημα όλων αφορούσε στην εναντίωση της κρατικής καταστολής.

Στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα το μνημόνιο και το ΔΝΤ καταπατά κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα, δυσχεραίνοντας την ήδη προβληματική κατάσταση. Οι τρεις πιο σημαντικοί τομείς της κοινωνίας, παιδεία, εργασία και υγεία απαξιώνονται συστηματικά με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους.

Ειδικότερα στον τομέα της παιδείας, η χρηματοδότηση ακολουθεί συνεχή φθίνουσα πορεία ,η οποία είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα μαζί με το νέο πολυνομοσχέδιο που προωθείται από το υπουργείο συντελούν στην πλήρη απαξίωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πολυνομοσχέδιο αυτό μόνο προς το συμφέρον μας δεν είναι, καθώς ορίζει την διοίκηση τμημάτων από μάνατζερ και επιχειρηματίες με σκοπό το κέρδος. Οι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα για να παρακολουθήσουν την σχολή τους. Τα συγγράμματα παύουν να είναι δωρεάν και πλέον ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να τα πληρώσει. Τέλος καταργείται το δικαίωμα λόγου και συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών σε όργανα εντός των σχολών.

Για τους παραπάνω λόγους εμείς ως σπουδαστές ΤΕΙ Ρεθύμνου προχωρήσαμε σε διάφορες κινητοποιήσεις και δράσεις, ζητώντας ενιαία δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους ΤΕΙ, αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 5% του  ΑΕΠ, δωρεάν σίτιση και μεταφορές.

Η εξέγερση της 6η Δεκέμβρη δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα αλλά και συγκρουσιακό, συνδέοντας την κοινωνική οργή του τότε με το σήμερα ενάντια σε όλη αυτή επίθεση που δεχόμαστε σαν φοιτητές και γενικότερα σαν κοινωνία.  Όλοι και Όλες να υπερασπιστούμε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και να αγωνιστούμε για σπουδές με αξιοπρέπεια και πτυχία με αντίκρισμα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Καλούμε στη πορεία διαμαρτυρίας όλο τον λαό του Ρεθύμνου στις 6 Δεκεμβρίου στις 12 το πρωί και στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο.

Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Ρεθύμνου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s