15 Δεκέμβρη,ραντεβού στους δρόμους!

Στις 7 Νοέμβρη διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές στη μετά μνημόνιο εποχή. Εκλογές που στιγματίστηκαν από τη μεγαλύτερη αποχή που έχει παρουσιαστεί τον τελευταίο μισό αιώνα. Η αποχή εκφράζει την απογοήτευση και τη γενικευμένη απαξίωση του πολιτικούσυστήματος άλλα και την οργή για τις εφαρμόζομενες πολιτικές και το πολιτικό προσωπικό(ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Η στάση αυτή εξυπηρετεί  τα συμφέροντα της κυβέρνησης (μιας κυβέρνησης που έχει τη στήριξη μόλις του 12%  με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα) και της τρόικας και δεν κατάφερε να εκφράσει γόνιμα την αντίθεση της κοινωνίας, αφού την επόμενη κιόλας μέρα ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως έλαβε το μήνυμα και προχώρησε με την τρόικα στην ανακοίνωση νέων μέτρων με το «μνημόνιο ΙΙ».

Το νέο μνημόνιο και ο Καλλικράτης

 

Τα νέα μέτρα κινούνται στη λογική της κατάργησης κάθε τι δημοσίου. Κλείσιμο των ΔΕΚΟ, νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριστική κατάργηση των εργασιακών  κεκτημένων (κατάργηση οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης)  αποτελούν τους βασικούς άξονες του δεύτερου μνημονίου.

 

Η εφαρμογή του Καλλικράτη στις αρχές του 2011 θα οδηγήσει σχολεία, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς σε ιδιωτικοποιήσεις ή κλείσιμο. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείου του Ρεθύμνου το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Επιπλέον το μνημόνιο στην παιδεία εκφράζεται μέσα από το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου το οποίο αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, προχωράει στην κατάργηση του αυτοτελούς χαρακτήρα των πανεπιστημίων με την είσοδο επιχειρηματιών και μάνατζερ στη διοίκηση, στην ιδιωτικοποίηση μέσω της επιβολής διδάκτρων και της χρηματοδότησης με επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει πως όσα ιδρύματα δεν παράγουν κέρδος θα κλείνουν ή θα οδηγούνται στη χρηματοδότηση από τρίτους. Ακόμα, η κατάργηση των τμημάτων οδηγεί στη διάσπαση του ενιαίου πτυχίου και άρα στην δημιουργία εργαζομένων χωρίς τη δυνατότητα συλλογικών διεκδικήσεων, των νέων που θα εργάζονται στην επισφάλεια με 500 ευρώ. Τέλος, ο Πανεπιστημιακός Καλλικράτης προβλέπει την συγχώνευση ή ακόμα και το κλείσιμο σχολών. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, ως ένα πανεπιστήμιο κυρίως θεωρητικών επιστημών( και άρα μη επικερδών για τους ιδιώτες).

 

15 Δεκέμβρη ραντεβού στους δρόμους

 

Ενδεικτικό της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους καταρτίστηκε με βάση τις επιταγές της τρόικας και του μνημονίου. Ένας προϋπολογισμός που περικόπτει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες και οδηγεί την κοινωνία σε βαθύτερη ύφεση.

 

Στις 15 Δεκέμβρη που κατατίθεται στη βουλή ο προϋπολογισμός  έχει προκηρυχτεί  Γενική Απεργία, μια απεργία με πολύ μεγάλη σημασία αφού είναι η ευκαιρία για τη νεολαία μαζί με  τους εργαζομένους να δώσουν το μήνυμα τους στους δρόμους. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κύμα γενικών απεργιών και διαδηλώσεων έχει ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη (πχ Γαλλία, Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία) και μετά την υπαγωγή και της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης, είναι αναγκαίο όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και οι φοιτητικοί σύλλογοι να βγούνε μαζικά και ενωτικά στους δρόμους δείχνοντας την αντίθεση τους στην διάλυση του κοινωνικού ιστού, στην κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κεκτημένων.

 

Η εξέγερση του Δεκέμβρη δείχνει το δρόμο

 

Μόνο μέσα από τους συλλογικούς αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη μεγαλειώδη εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008. Μια εξέγερση που έδειξε πως μια νεολαία που τη θεωρούν ξεγραμμένη και ανίκανη να διεκδικήσει όσα της ανήκουν, κατάφερε να αποδείξει το αντίθετο κατεβαίνοντας μαζικά στους δρόμους αμφισβητώντας το μέλλον που της ετοιμάζουν. Μια εξέγερση που τρόμαξε και συγκλόνισε τους κυρίαρχους, πυροδοτώντας αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη αναγκάζοντας ακόμα και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να αποσύρει το νομοσχέδιο για την παιδεία υπό  τον φόβο της εξέγερσης.

 

Στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας δεν μπορεί να απαντήσει μόνο μία εξέγερση της νεολαίας. Είναι αναγκαίο ένα πλατύ μέτωπο στη βάση της κοινωνίας, που θα αποτελείται από φοιτητές, τη νεολαία και τις δυνάμεις της εργασίας που θα θέτει τα σημερινά επίδικα για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας, των πολιτικών εκείνων που οδήγησαν στη διάλυση της κοινωνίας και των δικαιωμάτων μας.

 

Αριστερή Ενότητα ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s