«Από τον απολογισμό του παλιού, στο σχεδιασμό του μέλλοντος πανεπιστημίου»

κείμενο του Ν.Κοταρίδη

Η κυβέρνηση παρουσίασε έναν απολογισμό της κατάστασης στα ΑΕΙ, ένα σχέδιο αλλαγής που καθορίζει το πλαίσιο και τα επίδικα της διαβούλευσης αλλά και μια νέα συνθήκη, το νέο πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο .λοιπόν, είναι και καλό και κακό, και πετυχημένο και αποτυχημένο, και σύγχρονο και παρωχημένο, και διεθνές και επαρχιώτικο και άλλες μάρες κουκουνάρες. Όλα ή κάποια «ισχύουν» και «αναιρούνται» εν μέρει. Όμως η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη ούτε ενδιαφέρεται να «μάθει» τις πραγματικότητες του ελληνικού πανεπιστημίου. Το σχέδιο δεν προκύπτει και δεν αναφέρεται σε μια ενδογενή δυναμική, αλλά στο «πουθενά» της διεθνούς πραγματικότητας και το αόριστο των «αναγκών».

 

Ο απολογισμός της κατάστασης, η τάξη της απάντησης.

«Τι ξέρει» η κυβέρνηση; «Τίποτα», όπως ομολογεί η ίδια. Τα δεδομένα, greeks statistics κατά την υπουργείο, δηλαδή φούμαρα. Η αξιολόγηση δεν προχώρησε άρα δεν ξέρουμε τι θα απέδιδε. Περισσότερα θα μάθουμε, βλέποντας και κάνοντας, όταν η ΠΟΣΔΕΠ δια του Ερευνητικού της Κέντρου αποφανθεί περί των πραγματικοτήτων των ελληνικών ΑΕΙ και των σχέσεών τους με τα διεθνή, όταν εμπεδωθούν οι μηχανισμοί αξιολόγησης και δώσουν εκθέσεις της προκοπής, όταν καταδειχθεί δια των «τετραετών προγραμματικών συμβάσεων» «τί πουλιά πιάνουν τα ιδρύματα» στο πουθενά των αξιολογήσεων,  κλπ.

Ωστόσο, το κείμενο που εκνεύρισε τους πρυτάνεις, είναι ένα εξαιρετικά μελετημένο κείμενο, μονάχα που  δεν προορίζεται για το πεδίο του διαλόγου, αλλά αναφέρεται στις συνάφειες της εφαρμογής του:  κατακερματισμένη κοινότητα,  αποσυντονισμένο πολιτικό, θεσμοθετικές λειτουργίες του Μνημονίου, εξετάσεις νομιμοφροσύνης στο «διεθνές» και νομιμοποίηση στον «λαό…

ολόκληρο το κείμενο εδω

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s