Εκπαιδευτικό Συνέδριο : «Ζητήματα Μεθοδολογίας της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες»

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας διοργανώνουν το 17ο Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Εντατικό Συνέδριο για Υποψήφιους Διδάκτορες με θέμα: «Ζητήματα Μεθοδολογίας της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες» (24-27 Σεπτεμβρίου). Η μακροβιότητα του θεσμού και η συμμετοχή πολλών κοινωνικών επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων έχουν συμβάλει στην καθιέρωση του ως ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς για την επικοινωνία και την υποστήριξη νέων κοινωνικών επιστημόνων στα θέματα της θεωρίας και της μεθοδολογίας των κοινωνικών επιστημών.

Η οργάνωση του συνεδρίου στηρίζεται στην λειτουργία θεματικών ομάδων εργασίας, στις οποίες παρουσιάζονται οι εργασίες υποψήφιων διδακτόρων και νέων επιστημόνων σε πρωινές και απογευματινές συνεδρίες.

Οι θεματικές ομάδες του φετινού συνεδρίου είναι οι ακόλουθες:

1) Συλλογική δράση και κοινωνικά κινήματα,

2) Ζητήματα της Διδακτικής της Ιστορίας και των Κοινωνικών Επιστημών,

3) Ζητήματα ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων στην κοινωνική εμπειρική έρευνα,

4) Τοπικές κοινωνίες στο μεταίχμιο: Όψεις της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής συγκρότησης του τοπικού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης,

5) Μεθοδολογικά ζητήματα στη μελέτη των θεραπευτικών πρακτικών, 6) Ιστορία και θεωρία των Κοινωνικών Επιστημών.

Παράλληλα με την λειτουργία των θεματικών ομάδων διεξάγονται βραδινά στρογγυλά τραπέζια, ανοικτά στο ευρύτερο κοινό της τοπικής κοινωνίας της πόλης του Ρεθύμνου.

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο φοιτητικό κέντρο «Ξενία» στις 7:00 μ.μ θα φιλοξενηθεί συζήτηση με θέμα: «Η Κοινωνιολογία στην Ελλάδα» με ομιλητές τους Αντώνη Γεωργούλα, Γιάννη Κάλλα, Σκεύο Παπαϊωάννου.

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο Δ6, ο καθηγητής Christoph Wulf θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Η Ανθρωπολογία σήμερα. Ιστορία, Κουλτούρα, Φιλοσοφία».

Τέλος, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στο φοιτητικό κέντρο «Ξενία» θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Η διδακτική της Ιστορίας και των Κοινωνικών Επιστημών» και ομιλητές την Μαρία Ρεπούση και τον Γεράσιμο Κουζέλη.

Πέραν των παραπάνω, στις εργασίες του συνεδρίου έχουν κληθεί και συμμετέχουν σημαντικοί για την έρευνά τους πανεπιστημιακοί από πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας, ανάμεσά τους οι Χάρης Αθανασιάδης, Στράτος Γεωργούλας, Κάρολος Καβουλάκος, Άννα Λυδάκη, Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Ναγόπουλος, Μανούσος Μαραγκουδάκης,  Κωνσταντίνος Ρόντος, Σεραφείμ Σεφεριάδης, Μαριλένα Σημίτη. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, τις εισηγήσεις στις ομάδες εργασίας και τις ανοικτές συζητήσεις στην αίθουσα συνεδρίων του Ξενία στην ιστοσελίδα:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s