Μεταφέρονται διευθύνσεις υπηρεσιών του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο (;)

αναδημοσίευση από τα Ρεθεμνιώτικα Νέα
Τριβές αναμένεται να προκαλέσει το σοβαρό ενδεχόμενο μεταφοράς των διευθύνσεων, αν όχι όλων τουλάχιστον κάποιων, των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο.

Το θέμα θα τεθεί για συζήτηση στην συνεδρίαση της αυριανής Συγκλήτου, όπως έχει προγραμματιστεί, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια απόφαση. Ουσιαστικά θα πρόκειται για την έναρξη της διαβούλευσης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που όμως εκτιμάται πως δεν θα είναι «αναίμακτη» καθώς φαίνεται να υπάρχει σθεναρή αντίδραση από μερίδα πανεπιστημιακών αλλά και διοικητικών στην προοπτική μεταφοράς των διευθύνσεων των υπηρεσιών στο γειτονικό νομό καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα πρόκειται πλέον για τη χαριστική βολή στο Πανεπιστήμιο Γάλλου σε σχέση με την αποψίλωση και άρα την υποβάθμιση του.

Από την πλευρά της η Πρυτανεία και αρκετά μέλη της Συγκλήτου αντιτείνουν τα δικά τους επιχειρήματα, στα οποία φαίνεται να έχουν σύμμαχο το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι στη σημερινή εποχή θα πρέπει να εξετάζονται με ρεαλισμό τα δεδομένα που υπάρχουν, εννοώντας φυσικά την οικονομική δεινότητα της χώρας, όπου δεν μπορούν να διατηρούνται διευθύνσεις υπηρεσιών του ΑΕΙ σε δυο κοντινές πόλεις όταν πολύ περισσότερο στη μια απ’ αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω του ελάχιστου διοικητικού προσωπικού. Στην προκειμένη περίπτωση το λιγοστό προσωπικό το διαθέτουν οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Με αριθμούς γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα λειτουργίας τους, όταν το σύνολο του Πανεπιστημίου έχει συνολικά 450 διοικητικούς υπαλλήλους εκ των οποίων μόνο οι 128 είναι στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιποι στο Ηράκλειο.

Το ζητούμενο είναι πως και για ποιο λόγο έφτασε στο σημείο αυτό η αναλογία όταν μάλιστα οι Σχολές στο Ρέθυμνο είναι περισσότερες από αυτές του Ηρακλείου (9 έναντι 8). Σύμφωνα με Πανεπιστημιακούς, υπήρξε μεθόδευση αποψίλωσης του Ρεθύμνου από διοικητικούς υπαλλήλους και ενίσχυσης του γειτονικού νομού έτσι ώστε με το πλήρωμα του χρόνου να τεθεί ζήτημα μεταφοράς των υπηρεσιών του ΑΕΙ στο Ηράκλειο με το πρόσχημα της αδυναμίας λειτουργίας τους στου Γάλλου. Από την πλευρά τους, τα μέλη της Πρυτανείας υποστηρίζουν ότι απέμειναν ολιγάριθμοι διοικητικοί στο Ρέθυμνο διότι οι κενές θέσεις που εδημιουργούντο κατά καιρούς για διάφορους λόγους ήταν αδύνατον να καλυφθούν λόγω απροθυμίας υπαλλήλων να φύγουν από το Ηράκλειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν με φασιστικό τρόπο να επιβάλλουν σε οποιονδήποτε να μετακινηθεί σε άλλη πόλη.

Στη διαβούλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από αύριο, φαίνεται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες οι πρυτανικές αρχές με πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και με διοικητικούς υπαλλήλους που θα αντιδράσουν σθεναρά στην επιχειρούμενη πλήρη απογύμνωση του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Στη Σύγκλητο θα κληθούν να καταθέσουν προτάσεις για το θέμα όλες οι πλευρές και να εξεταστούν, ωστόσο στις προθέσεις της Πρυτανείας είναι να μεταφερθούν στο Ηράκλειο τουλάχιστον τρεις από τις πέντε Διευθύνσεις Υπηρεσιών του ΑΕΙ.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Κυριακή, 26 του μήνα, παρουσία του πρωθυπουργού, φαίνεται να ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά της αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αναμένεται να προκαλέσει θερμό κλίμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και σε τοπικές κοινωνίες. Μεταξύ των άλλων, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στους Δελφούς, θα ανοίξει και το θέμα του «Καλλικράτη» στην παιδεία, δηλαδή της συνένωσης σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται είτε στις ίδιες πόλεις είτε σε κοντινές, με απώτερο στόχο την παραμονή ενός και μόνο Πανεπιστημίου ανά Περιφέρεια. Η Κρήτη δεν εξαιρείται από την προοπτική αυτή, και στο χάρτη της αναδιάρθρωσης φέρεται να συνενώνεται το Πανεπιστήμιο με το Πολυτεχνείο Χανίων υπό τον τίτλο Περιφερειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s