Πρώτο έτος στο ΤΕΙ… του Δ.Ν.Τ!

Καλώς ήρθες, λοιπόν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού είσαι ένας ή μια από αυτούς/ες που έβγαλαν εις πέρας τη δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων. Σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους που πολλοί από αυτούς θα αναζητήσουν την τύχη τους σε αμφιβόλου ποιότητας «κολλέγια» με ορίζοντα να γίνουν και αυτοί μέλη της πολυθρύλητης γενιάς των 700 ευρώ.

Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανήκει και το ΤΕΙ μας, του οποίου είσαι πλέον μέλος, είναι, πέρα από χώρος μάθησης και διεύρυνσης της γνώσης, ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών που παρά τις επιθέσεις που δέχεται συντεταγμένα τα τελευταία χρόνια είναι ακόμα εδώ χάρη στους αγώνες που δίνει το φοιτητικό κίνημα εδώ και πολύ καιρό. Ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει στην αναγνώριση κάποιων «ψευτο»κολλεγίων γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα στο ΤΕΙ μας, όπως θα έχεις παρατηρήσει, οι κτιριακές υποδομές είναι ανίκανες να φιλοξενήσουν τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου τμήματος, έχοντας πάντα κατά νου ότι απαιτείται συγκεκριμένος εργαστηριακός εξοπλισμός που είναι ελλιπής. Ειδικότερα φέτος που ο αριθμός των εισαχθέντων είναι μεγάλος, το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο αφού οι αίθουσες των εργαστηρίων δεν επαρκούν. Κατά την δήλωση των μαθημάτων γίνεται αντιληπτό ότι η πλειοψηφία των μαθημάτων μας είναι αλυσίδες το ένα μάθημα με το άλλο και όσα δεν είναι, είναι προαπαιτούμενα. Αν δε αναλογιστούμε και την δυσκολία ολοκλήρωσης του οδηγού σπουδών ως συνέπεια του μεγάλου αριθμού μαθημάτων, η αποφοίτηση από το ΤΕΙ μας χρήζει επαίνου. Οι περισσότεροι καθηγητές του ΤΕΙ είναι ωρομίσθιοι πράγμα που σημαίνει ότι αριθμός των τμημάτων των εργαστηρίων είναι περιορισμένος και πολλοί συνάδελφοί μας να μη μπορούν να το παρακολουθήσουν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από το Γενάρη μεγάλη αλυσίδα catering, θα «αναλάβει» την λέσχη μας, και όπως συμβαίνει ήδη στο πανεπιστήμιο το κόστος σίτισης θα αυξηθεί αρκετά μειώνοντας παράλληλα την ποιότητα του φαγητού.

Όλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή την υποχρηματοδότηση. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ απαξίωνουν συστηματικά την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση αφού χρόνο με τον χρόνο ο προϋπολογισμός για την παιδεία μειώνεται δραματικά. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλώντας ως «μονόδρομο» το Δ.Ν.Τ και το Μνημόνιο έρχεται να αποτελειώσει το μέλλον της δημόσιας παιδείας(πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου), της εργασίας και όλων των κοινωνικών κεκτημένων που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Εμείς ως Αριστερή Ενότητα θεωρούμε πως στην παρούσα συγκυρία, η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση και μαζική: Να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις έτσι ώστε να αγωνιστούμε για σπουδές με αξιοπρέπεια και πτυχία με αντίκρισμα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Διεκδικώντας όλα αυτά που πραγματικά μας ανήκουν. Είναι σαφές ότι μόνο οι μαζικοί και ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ έχουν αποτέλεσμα αφού η ιστορία μας έχει αποδείξει πως τα συλλογικά προβλήματα απαιτούν και συλλογικές λύσεις!

Ριζοσπαστικό Εναλλακτικό ΔΙκτυο Ενωμένων Σπουδαστών Ήχου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s