Όταν η λάσπη και το ψέμα,συναντούν την αθλιότητα…

… ή αλλιώς όταν η πιό διεφθαρμένη πρυτανεία της χώρας επιχειρεί να υπερασπιστεί τα ιδιωτικά συμφέροντα έναντια στους φοιτητές.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης (Παλλήκαρης,Πετράκης,Φιλαλήθης),με αφορμή την πρωτοβουλία της ΑΡΕΝ με την οποία,αντιδρώντας στην αύξηση κατά 350% της τιμής του γεύματος στη λέσχη,έκλεισαν τα ταμεία και όλοι/ες σιτίστηκαν δωρεάν..

Απολαύστε μαθήματα λάσπης και προβοκάτσιας από τη μεγαλύτερη μαφία των ελληνικών πανεπιστημίων…

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΕΙΣΟ∆ΙΑ & ΒΑΝ∆ΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΓΑΛΛΟΥ

13 Σεπτεµβρίου 2010

Την προηγούµενη εβδοµάδα ολιγοµελής οµάδα ατόµων εισέβαλε επανειληµµένα στους χώρους του εστιατορίου του Πανεπιστηµίου Κρήτης στην Πανεπιστηµιούπολη Γάλλου στο Ρέθυµνο, απαιτώντας να σιτίζονται δωρεάν όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές µε την αιτιολογία ότι η «δωρεάν παιδεία» το απαιτεί και ότι το αντίτιµο σύµφωνα µε την νέα σύµβαση σίτισης των 2,70€ ανά πλήρες γεύµα (κυρίως πιάτο, σαλάτα και επιδόρπιο) για την σίτιση όσων δεν την δικαιούνται δωρεάν είναι δυσβάστακτο και υπερβολικό σε σχέση µε το αντίτιµο των 0,70€ της προηγούµενης.

Με το αιτιολογικό αυτό, παρεµποδίζουν τους υπαλλήλους να εισπράξουν τα χρήµατα που οι σιτιζόµενοι πρέπει και προτίθενται να καταβάλουν, παρεµβαίνουν στους πάγκους σερβιρίσµατος και παραµερίζουν –συχνά βιαιοπραγώντας – τους υπαλλήλους να σερβίρουν τους προσερχοµένους και µοιράζουν το φαγητό οι ίδιοι, δίνοντας πολλαπλές µερίδες σε διάφορους που µπορεί να µην δικαιούνται καν να βρίσκονται στο εστιατόριο, αδειάζουν τα ψυγεία από αναψυκτικά και ποτά, µπαίνουν στους χώρους της κουζίνας και κυριολεκτικά υφαρπάζουν τις πρώτες ύλες, δηµιουργώντας γενικότερα µία χαοτική κατάσταση που θυµίζει συνθήκες όχλου, χωρίς να καταθέτουν τις όποιες απόψεις τους µε παρρησία δίνοντας τα στοιχεία τους και την ιδιότητά τους.

Αποτέλεσµα των παραπάνω είναι

(α) Οι φοιτητές και οι εργαζόµενοι του Παν/µίου Κρήτης να µη µπορεί να σιτιστούν κανονικά καθώς τα φαγητά κυριολεκτικά κλέβονται,

(β) ∆εν τηρούνται οι όροι υγιεινής που πρέπει, καθώς το σερβίρισµα και η διακίνηση των φαγητών γίνεται από τους καταληψίες µε τρόπο απαράδεκτο από κάθε άποψη,

(γ) ∆εν τηρείται το ωράριο λειτουργίας του εστιατορίου που έχει οριστεί, καθώς το εστιατόριο κλείνει όταν οι εργαζόµενοι σ’ αυτό καταφέρουν να εκδιώξουν τους καταληψίες, ή αυτοί αποχωρήσουν µόνοι τους αφού έχουν καταστρέψει, ή έχουν διαµοιράσει αυθαίρετα ολόκληρη την παραγωγή,

(δ) Η σίτιση των όποιων µελών της Πανεπιστηµιακής κοινότητας έχουν προλάβει να εισέλθουν και να σερβιριστούν πριν έρθουν οι καταληψίες, γίνεται σε συνθήκες απαράδεκτες, καθώς υπάρχουν φωνές,καβγάδες, απειλές, και σωµατική βία,

(ε) Οι εργαζόµενοι στο εστιατόριο βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση να προφυλάξουν τους εαυτούς τους, τις εγκαταστάσεις του πανεπιστηµίου και την παραγωγή των φαγητών, καθώς ασκείται βία – συχνά και σωµατική – από τους καταληψίες,

(στ) Το Πανεπιστήµιο εκτίθεται απέναντι στους επισκέπτες του (λόγω των επεισοδίων µαταιώθηκαν η δεξίωση και τα γεύµατα που επρόκειτο να παρατεθούν από 10 µέχρι 12/9/10 στους συνέδρους διεθνούς συνεδρίου).

Όµως

(1) Οι φοιτητές που καλούνται να καταβάλουν το αντίτιµο των 2,70€ είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδηµα µεγαλύτερο των 65.000€, άρα το αντίτιµο είναι γι’ αυτούς ευτελές!

(2) Βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης, ο κάθε ανάδοχος σίτισης στα πανεπιστήµια πληρώνεται από το πανεπιστήµιο 1,98€ ανά γεύµα και ανά φοιτητή που δικαιούται δωρεάν σίτιση. Κατά συνέπεια,είναι απολύτως λογικό το ότι το αντίτιµο του γεύµατος όσων δεν δικαιούνται δωρεάν σίτιση να µην είναι µικρότερο του ανωτέρω καθορισµένου από το Υπουργείο ποσού, ως ελάχιστη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της απαραίτητης ποιότητας της παρεχόµενης σίτισης.

(3) Το Πανεπιστήµιο Κρήτης (δια των αρµοδίων συλλογικών του οργάνων – Συγκλήτου και Πρυτανικού Συµβουλίου) έκρινε και αποφάσισε ότι έχει την δυνατότητα να διαθέσει από τον Τακτικό του Προϋπολογισµό το ποσό των 3.688.000€ για την τριετία 2010-2013 συνολικά και άρα µπορεί να σιτίζονται καθηµερινά δωρεάν (µε έξοδα του Πανεπιστηµίου) µέχρι 2.300 φοιτητές. Είναι όµως εντυπωσιακό και ενισχυτικό του ότι το αντίτιµο σίτισης είναι εξαιρετικά χαµηλό, ότι ουδέποτε ο αριθµός των φοιτητών που προσέρχεται στο Τµήµα Φοιτητικής Μέριµνας προκειµένου να λάβει την απαραίτητη κάρτα δωρεάν σίτισης φτάνει τους 2.300!

Ως εκ τούτου:

1. Το Πανεπιστήµιο Κρήτης και οι Πρυτανικές Αρχές καταγγέλλουν την υποκριτική συλλογιστική των ελαχίστων αυτών ατόµων που λειτουργούν µε βάναυσο και αυταρχικό τρόπο σε βάρος του Πανεπιστηµίου και εν τέλει των ίδιων των φοιτητών που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.

2. Οι Πρυτανικές Αρχές ανακοινώνουν ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν τα επεισόδια, η σίτιση θα διακόπτεται αµέσως και το εστιατόριο θα παραµένει κλειστό το απόγευµα της ίδιας ηµέρας και καθ’ όλη τη διάρκεια της επόµενης µέρας. Επίσης καλεί όλους τους φοιτητές που δεν συµµερίζονται την απαράδεκτη τακτική της οµάδας που δηµιουργεί τα επεισόδια, να περιφρουρήσουν, µαζί µε τις Πανεπιστηµιακές Αρχές, την οµαλή λειτουργία του εστιατορίου.

3. Το Πανεπιστήµιο επιφυλάσσεται να προασπίσει τα συµφέροντα των φοιτητών του και όλων των µελών του και να αναζητήσει τις ευθύνες (αστικές, ποινικές και πειθαρχικές) από του υπαίτιους, ώστε η Πανεπιστηµιούπολη Γάλλου να επανέλθει στην οµαλή λειτουργία της!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s