Συνέδριο στη μνήμη του Στ. Αλεξανδρόπουλου με θέμα: Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Κοινωνικές, Πολιτικές, Οικονομικές και Πολιτισμικές διεργασίες.

Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στα 1951 και ανατράφηκε μέσα σ’ ένα δημοκρατικό οικογενειακό περιβάλλον. Μετά το Γυμνάσιο, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας θα φοιτήσει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί θα οργανωθεί στην Κομουνιστική Νεολαία Ελλάδας και την Αντι-ΕΦΕΕ και τον Φεβρουάριο του 1972 θα συμμετάσχει ενεργά στην κατάληψη της Νομικής. Η συμμετοχή του στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα θα του στοιχίσει την άρση της αναβολής στράτευσης και θα σημάνει το πέρασμά του στην παρανομία που θα διαρκέσει έως την πτώση της δικτατορίας. Τη μεταπολίτευση θα τη ζήσει έντονα και ως στέλεχος του ΚΚΕ θα γνωρίσει από κοντά τις ηγετικές του φυσιογνωμίες. Όταν κάποια στιγμή θα ολοκληρώσει αυτήν τη μαθητεία, αντί της εύκολης οδού της ενσωμάτωσης στους μηχανισμούς, θα προτιμήσει να επιστρέψει στις σπουδές του στη Νομική Σχολή που είχαν διακοπεί απότομα.

Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος θα επιλέξει στη συνέχεια να μελετήσει σε βάθος ό,τι έντονα τον συγκινούσε όλη την προηγούμενο περίοδο της πολιτικής και κοινωνικής του στράτευσης: τις διαδικασίες της συλλογικής δράσης και την αντιπροσώπευση των συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής θα εκλεγεί Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και αργότερα Επίκουρος Καθηγητής. Με την ίδρυση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης θα εκλεγεί Αναπληρωτής Καθηγητής, επιδεικνύοντας σημαντικές αρετές τόσο όσον αφορά στο διδακτικό και στο ερευνητικό του έργο όσο και ως προς τη μαχητική προσήλωσή του στις αρχές της αξιοκρατικής, διαφανούς και δημοκρατικής λειτουργίας των ακαδημαϊκών θεσμών.

Το πρωί στις 3 Μαΐου του 2006 άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έναν πνευματικό οργανισμό που ο ίδιος συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση και την ανάπτυξή του. Τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, τιμώντας τη μνήμη του διοργανώνει συνέδριο με θέμα: Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Κοινωνικές, Πολιτικές, Οικονομικές και Πολιτισμικές διεργασίες.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν σημαντικοί κοινωνικοί επιστήμονες από όλη την Ελλάδα ενώ στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η έκδοση της διατριβής του από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και τις εκδόσεις Κριτική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

9:15 – 9:30: Έναρξη συνεδρίου – Χαιρετισμοί

9:30 – 10:45: Σύγχρονες μορφές συλλογικής δράσης

Συντονισμός: Κωνσταντίνος Καφέτσιος

Λουκία Κοτρωνάκη, Κώστας Κωστόπουλος, Κάρολος Καβουλάκος, Σαμουήλ Αλεξανδρίδης: «Έρευνα Στέλιου Αλεξανδρόπουλου για το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ».

Σεραφείμ Σεφεριάδης: «Η “θετική ευρετική’’ της Συγκρουσιακής Πολιτικής και κάποιες καταβολές της: Πώς διαβάζουμε τη θεωρία;».

Νίκος Σερντεδάκις: «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συλλογική δράση. Οδηγίες στους κυβερνώντες για την αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας».

11:00 – 12:00: Συνδικαλιστικό κίνημα

Συντονισμός: Βαγγέλης Νικολαΐδης.

Χριστίνα Καρακιουλάφη: «Στρατηγικές συνδικαλιστικής ανανέωσης και αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Θανάσης Τσακίρης: «Νέα εργατικά σωματεία: Η περίπτωση των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στο χώρο των τραπεζών».

Βάλια Αρανίτου: «Εργοδοτικές οργανώσεις και κοινωνικός διάλογος».

12:15- 13:30: Πολιτικό και κομματικό σύστημα

Συντονισμός: Γιώργος Χάλαρης.

Ευθύμιος Παπαβλασόπουλος: «Ξαναδιαβάζοντας του πολιτικούς μύθους της μεταπολίτευσης».

Μιχάλης Σπουρδαλάκης: «Κρίση, η νέα μεγάλη πρόκληση του δικομματισμού;»

Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Από τις «κοινωνικές συμμαχίες» στους «εκλογικούς συνασπισμούς» και από την «πολιτική αντιπροσώπευση» στα “κόμματα του κράτους”. Οι μετασχηματισμοί των πολιτικών κομμάτων κατά την περίοδο 1974 -2010».

Μανώλης Αλεξάκης: «Ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ χθες και σήμερα: πορεία στην ομίχλη».

Συζήτηση επί των εισηγήσεων Μεσημβρινό διάλειμμα – Γεύμα στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου (14:30 – 16:30)

17:00-18:00: Κράτος και οικονομία Συντονισμός: Θωμάς Νουτσόπουλος.

Γιώργος Σταθάκης: «Η ελληνική οικονομία κατά τη δεκαετία του 1970».

Σπύρος Λαπατσιώρας: «Η ελληνική οικονομία μετά το 1995».

Διονύσης Γράβαρης: «Πολιτικο-οικονομικοί κύκλοι στην Ελλάδα 1952-2010».

18:10 – 19:20: Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Συντονισμός: Σκεύος Παπαϊωάννου

Βασίλης Καρδάσης: «Όψεις της κρίσης στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Σταύρος Κωσταντακόπουλος: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο στην σημερινή οικονομική συγκυρία».

Θανάσης Γκιούρας: «Πανεπιστήμιο και εξουσία. Διαπιστώσεις για πρόσφατες μνήμες».

Συζήτηση επί των εισηγήσεων 20:10 – 21:40:

Στρογγυλό τραπέζι: Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, η διαδρομή ενός ενεργού πολίτη και επιστήμονα.

Παρουσίαση διατριβής Στέλιου Αλεξανδρόπουλου Θανάσης Γιαλκέτσης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Ψημίτης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s