Ψήφισμα της ΑΡΕΝ στη Γενική Συνέλευση του ΠΤΔΕ

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα της Συνέλευσης

Από τη Δευτέρα 16 Μάρτη η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελεί υπό κατάληψη από εκατοντάδες φοιτητές, εργαζόμενους στο ίδρυμα και καθηγητές του πανεπιστημίου. Σκοπός της κατάληψης είναι να εκφράσει την πλατιά αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη συνδικαλίστρια Κ.Κούνεβα και παράλληλα να υποχρεώσει την πρυτανική αρχή να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των υπεργολαβιών και της υπενοικίασης εργαζομένων για να καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες του πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις καθαρίστριες του πανεπιστημίου, οι οποίες δουλεύουν για μεροκάματο χαμηλότερο και από τον κατώτατο μισθό που ορίζει η συλλογική σύμβαση και χωρίς να καταβάλλονται κανονικά τα ένσημά τους.

Πρόκειται για μια πολιτική που εφαρμόζεται σε όλα τα ιδρύματα, είναι στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης ολόκληρων κομματιών της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων προς όφελος των εργολάβων και των επιχειρήσεων. Είναι η ίδια πολιτική που θέλει να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στην πλάτη των εργαζομένων ζητώντας τους θυσίες και υποχωρήσεις.

Την κατάληψη στηρίζουν 7 φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος καθηγητών Θεσσαλονίκης (ΕΣΔΕΠ), ο σύλλογος των καθαριστριών με στάσεις εργασίας καθώς και εργατικά σωματεία, μεταξύ των οποίων και Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακών Βοηθών.

Ενάντια στην κατάληψη, η πρυτανεία οργάνωσε αντισυγκέντρωση “αγανακτισμένων πολιτών, φοιτητών και καθηγητών”, με απειλές για φυσική βία και ενδεχόμενη άρση του ασύλου,αποσιωπώντας τα αιτήματα της κατάληψης. Η μαζική παρουσία πάνω από χιλίων νεολαίων και εργαζομένων, ανάγκασε σε υποχώρηση της πρυτανικής αρχής σε διάλογο για το ζήτημα των συμβασιούχων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία, τους νεολαίους και εργαζόμενους της κατάληψης του ΑΠΘ.

Απαιτούμε σεβασμό στο πανεπιστημιακό άσυλο και αγωνιζόμαστε ενάντια στην όποια προσπάθεια ενδεχόμενης κατάργησης του

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s