ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ…

Τον τελευταίο καιρό, ακούμε πολύ συχνά για διαμαρτυρίες των αρχαιολόγων στην Ακρόπολη. Τα Μ.Μ.Ε και η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, μιλούν για μειοψηφίες που με τη συμπεριφορά τους προσβάλλουν τα ιερά μνημεία και την ιστορία του τόπου.

Κανείς από αυτούς όμως δεν έδωσε το βήμα στους ίδιους για να εκφράσουν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Κανείς δεν τους άφησε να π

ουν ότι είναι εργαζόμενοι που διεκδικούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία μετά από ομόφωνη απόφαση των Γενικών τους Συνελεύσεων.

cf83ceaccf81cf89cf83ceb70008

Οι αρχαιολόγοι ανήκουν στον κλάδο των επισφαλώς εργαζόμενων, διορίζονται με συμβάσεις ενός έτους, με αποτέλεσμα το μέλλον τους εργασιακά να είναι αβέβαιο. Οι ελλείψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν μουσεία κυρίως στην περιφέρεια που δεν απασχολούν ούτε έναν αρχαιολόγο. Το Υπουργείο Πολιτισμού προκήρυξε μόλις 55 οργανικές θέσεις, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων επιτάσσουν 5.000 εργαζόμενους και απασχολούνται περιοδικά μόνο 700.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η συνεχής άρνηση του ΥΠ.ΠΟ να πληρώσει ακόμα και αυτούς τους λίγους εργαζόμενους, ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς, σε ανακοίνωσή του δήλωσε τα εξής:
«Εμείς και θέλουμε και έχουμε λεφτά να τους πληρώσουμε. Όμως δεν μας αφήνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.».

Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της να καταλάβουν πως αυτοί που υπηρετούν τον Πολιτισμό είναι οι άνθρωποι που επί σειρά ετών εργάζονται με συμβάσεις και μένουν απλήρωτοι και όχι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία που συστηματικά αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Τέλος θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως οι κινητοποιήσεις δεν αφορούν μόνο τους 500-600 απλήρωτους συμβασιούχους, αλλά και τους 3.000 απολυμένους και αποκλεισμένους απ’ το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία.

Οι κινητοποιήσεις των αρχαιολόγων, είναι το έσχατο μέσω διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, που πέρα από τους μισθούς τους, προσπαθούν να διασώσουν ό,τι απέμεινε από δουλειά και αξιοπρέπεια.

Με πάγια αιτήματά τους, μόνιμη και σταθερή εργασία, αύξηση των προσλήψεων και αύξηση των δαπανών για την Αρχαιολογική υπηρεσία, εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί και μέσα στις σχολές.

Για να σταματήσουμε το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας.
Για να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και όλες.

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

ΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ!

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ιστορίας-Αρχαιολογίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s